Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi hjälper dig välja rätt golv

Hårt eller mjukt? Ljust eller mörkt? Det gäller att välja golv med omsorg. De sätter tonen för hela hemmet och det är värt att ta sig tid att välja bland alternativen.

Golven är basen som ett hem vilar på. Eftersom vi svenskar är förtjusta i trä är det oftast det självklara materialet när hemmets golv ska förnyas. Men nu börjar träet få konkurrens av andra material.

Ett av de trendigare alternativen är cementgolv. Det finns företag som låtit sig inspireras av den nordafrikanska traditionen att lägga handgjorda plattor tillverkade av cement inomhus, men de är ofta anpassade för att tilltala den skandinaviska marknaden, både färg- och formmässigt.

Att plattorna har en livslängd på 120 år är en bidragande orsak till att de blivit populära. Dessutom går det åt ett minimum av energi när man kallpressar cementplattor jämfört med när man bränner, som man gör med klinkers. Det passar bra in i den rådande hållbarhetstrenden.

Cementplattor kan man lägga i alla typer av rum, men i våra svenska hem hamnar de framför allt i hall, kök och badrum.

Både cementgolv och klinker ger en hård yta som i långa loppet kan vara obekväma att gå eller stå på. Dessutom samlas smutsen ovanpå, vilket kan vara en aspekt att tänka på innan man slår till.

Textilgolv torde vara cementgolvets totala motsats. Men efter 1970-talets heltäckningsrevival har textilmattan levt en tämligen undanskymd tillvaro. Nu börjar de så smått hitta tillbaka in i våra hem. De har en ljuddämpande funktion och är sköna att både stå och gå på. Dessutom behöver man inte längre vara orolig för att det är svårt att städa dem. Ibland kan de till och med vara lättare att hålla rena än ett gammalt trägolv med stora springor mellan plankorna.

Framför allt är det till sovrum, walk-in-closet och barnrum som privatpersoner väljer heltäckningsmatta. Textilmattan börjar också ersätta de tidigare så populära fondväggarna. I stället för att måla eller tapetsera en vägg i en avvikande stil är det nu golven man arbetar med.

Numera finns det också en mängd golvtillverkare som värnar extra om miljön. Vissa har satsat på att återvinna, för att på så vis hålla miljöpåverkan på en låg nivå, medan andra behandlar golven med produkter som inte innehåller några kemikalier.

Ju längre livslängd ett golv har desto bättre är det för miljön. Men det finns också material som är bättre än andra. Linoleum, till exempel, har låg eller nästan ingen påverkan på växthuseffekten. Men även i tillverkningen av laminatgolv går det att ta stor hänsyn till miljön.

Helena Kaasik/TT

Att välja golv

Det finns golv i en mängd olika material: laminat, trä, gummi, textil, sten, klinker, cement, kork och bambu.

Vilken känsla vill du ha hemma? Mjuka textilgolv dämpar ljudet och skapar en ombonad känsla, medan cement och klinkers kan upplevas enkla att sköta - även om smutsen lägger sig ovanpå. Gediget trä ger en naturlig atmosfär, medan laminat är billigare och något hårdare att gå på.

Tänk på helheten och välj gärna samma golv till hela hemmet.

På vissa platser slits golvet fortare. Hallen är ett exempel. På dessa platser kan man lägga en avpassad matta ovanpå.

Rummens storlek har också betydelse. Består hemmet av många små rum kan det vara bra att välja en ljusare färgskala, medan det är enklare att ha mörka golv om du har stora rum hemma. (TT)

Inred med mattor

Att täcka golvet med mjuka mattor är härligt eftersom det kan förändra intrycket av ett rum helt. Det ger även en mer ombonad känsla. När man väljer matta till sitt hem är det viktigt att hitta rätt storlek. Till en matta under soffgruppen kan du välja mellan att lägga en stor som passar under både soffa och bord, eller välja en mindre bara för soffbordet.

Under matsalsmöbeln är det vackrast om mattan täcker både bordets och den utdragna stolens yta. Det är också då den skyddar golvet bäst.

Be gärna att få låna hem mattan och prova den på plats innan du bestämmer dig. (TT)

Bildtext 1: Jeans på golvet, kan det vara något? Tarkett har ett laminatgolv med lappat jeanstyg i sitt sortiment, som de framför allt tänker ska passa i ett tonårsrum.