Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi investerar för framtidens energi

Med riksdagsbeslutet om klimat- och energipropositionen kommer Sverige att bli ledande i Europa när det gäller satsningar på förnybar energi. Alliansregeringen har satt upp höga mål för klimatet och även presenterat verktygen för hur vi ska nå dit. Överenskommelsen är historisk och ger de långsiktiga spelregler som energimarknaden behöver.

De tre socialdemokratiska riksdagsledamöternas debattartikel i Öp den 12 mars innehåller klara sakfel som behöver belysas. De påstår att regeringen ska satsa på utbyggnad av kärnkraften. Det är helt felaktigt.

Överenskommelsen som regeringen har gjort innebär att från och med nu ska inte en enda skattekrona satsas på kärnkraften. Det är upp till marknaden att avgöra om nya reaktorer kommer att byggas.

Den utbyggnad av kärnkraft som tidigare skett i Sverige har gjorts med statens goda minne och med ekonomiskt stöd från densamma – och regeringen bestod då av socialdemokrater.

om att Centerpartiet begått ”ett svek” i energifrågorna. Det förhåller sig precis tvärtom. Vid beslutet att lägga ner Barsebäck blev resultatet import av kolkraft. Här satsar Alliansregeringen i stället på att öka andelen förnybar energi. Det är den största satsningen någonsin i svensk politik.

Trots 30 års idogt motstånd har vi mer kärnkraft i dag än någonsin. Då tar vi omtag genom att visa vad vi är för snarare än vad vi är emot.

Centerpartiet har inte bytt åsikt när det gäller kärnkraften – vi förordar med eftertryck det förnybara. Överenskommelsen innebär en helt ny politik för Sverige. Förutsättningarna för det förnybara är bättre och politiken tydligare än någonsin. Vi kommer få mer vindkraft och möjligheterna att satsa på biogas är stora. Här finns många vinster att göra för Jämtlands län. Nu kan våra lokala politiker visa ledarskap genom att underlätta satsningar på biogas och andra förnybara bränslen.

När det gäller satsningar för att stärka Sveriges konkurrenskraft ligger vi i topp i Europa. Alliansregeringen satsar stort på infrastruktur, mer än någon tidigare regering. Riksdagsledamöterna från (S) säger sig vilja satsa på infrastruktur, vindkraft, ROT-avdrag och yrkesutbildning. De förslagen ligger på riksdagens bord. Det är bara att ställa sig bakom förslagen.

 

, (C, riksdagsledamot)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel