Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kan bli ledande på biogas

Det matavfall som kommunens renhållning samlar vill den politiska majoriteten i Östersunds kommun skicka till kusten och bygga en gemensam biogasfabrik med Sundsvall. Folkpartiet tycker att kommunen ska använda sina resurser och sitt miljöengagemang på ett bättre sätt.

Vi kan vidareutveckla det vi redan har och bli en av de ledande biogasregionerna i landet.

1. Fortsätt att kompostera och röta huvuddelen av matavfallet i Gräfsåsen. Matavfallet dit kan även minskas genom att tillåta och uppmuntra installation av avfallskvarnar hos kommunens hushåll. På så vis kan vi öka mängden substrat (råvara) till den biogasproduktion som i dag sker vid reningsverket i Göviken. Det är dessutom billigare och miljömässigt bättre än att transportera matavfallet till kusten.

2. Den tilltänkta anläggningen i Sundsvall kräver stora mängder matavfall som i dag inte finns då kommunerna vid kusten inte har kommit i gång med att sopsortera matavfallet. Matavfall måste sedan sorteras och hygieniseras vilket gör att Sundsvallsanläggningen dyr och svår att få lönsam jämfört med dem som använder sig av råvaror från till exempel jordbruket.

Vi kommer dessutom knappast att få någon biogas hit från anläggningen i Sundsvall då det sannolikt blir lönsammare att avyttra gasen vid kusten. Om Östersunds pengar satsas för att producera biogas ska det vara som en del i näringslivsutvecklingen i kommunen och länet.

3. I Hammerdal har Jämtlandsgas kommit så långt att byggstarten är nära förestående för den anläggning som ska producera biogas med substrat från jordbruket. Liknande projekt är på gång på flera håll i länet. Östersunds kommun och regionförbundet bör aktivt bidra till att flera anläggningar med Jämtlandsgas som modell kommer till stånd.

4. Förstudierna i Hammerdal har visat att kombinationen av olika substrat kan ge olika mycket biogas. Här behövs ett lite större laboratorium för att fortsatt bedriva studier på området. Vi menar att Östersunds kommun i samarbete med Mittuniversitetet ska etablera ett sådant laboratorium. Kompetens finns redan.

5. Östersunds kommun bör som biogasproducent ta initiativ till att tillsammans med regionförbundet, Jämtlandsgas och andra biogasproducenter i länet bygga en anläggning för att framställa flytande biogas. Det gör att biogasen kan fraktas mer effektivt och det löser distributionsproblem. Det gör också att vi här lokalt kan förse de nya metandiesellastbilar som kommer från bland annat Volvo med bränsle. Vi kan också lättare exportera överskott av biogas till andra delar av landet.

6. Flera anser att kommunen först ska skaffa biogasfordon och se till att det byggs tankställen för att skapa en marknad för biogas. Kommunen och regionförbundet bör således lägga krutet på att se till att flera tankställen etableras, öka antalet biogasfordon i sin verksamhet, i länstrafiken och i landstinget. Då kommer det bli lättare för andra att följa efter.

Det är hög tid att för den politiska majoriteten i Östersund att ändra sig om biogasen. Näringslivs- och landsbygdsutveckling får inte bara bli läpparnas bekännelse!

Lennart Ledin (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel