Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi kände att vi ville göra något"

Det började med att de ville förändra några enstaka rum.
Nu snart 20 år senare har Bassestiftelsen blev så mycket mer än så.
– Vi hade absolut aldrig kunnat drömma om det här, säger mamma Tina Henriksson.

Efter en tids svår sjukdom avled Sebastian Basse Olofsson sommaren 1995 endast 5 år gammal. Ungefär ett halvår efter Sebastians bortgång startade föräldrarna, Tina Henriksson och Hans Olofsson, en stiftelse till Sebastians minne. Målet var att "göra om" något rum på barnavdelningen på sjukhuset.

– Känslan var att Sebastian ville göra det mysigt. Han tog med gosedjur och satte upp teckningar på väggarna. Efter en tid kände vi att vi ville göra något. Vi vill att man ska kunna leka och leva tills man antingen kommer hem eller som det tyvärr gick för oss att vi miste Sebastian.

Men det blev mer än bara något rum. Under dessa 19 år har det i snitt varje år kommit in 500 000 till 1 miljon kronor.

– Vi har ökat varje år, det har verkligen vuxit. Det vi ser är att har man som förälder legat inne och tagit del av pengarna ger man tillbaka. De uppskattar miljön och att man ser att barnen mår bättre. Många säger att de känner ett lugn och hemtrevnad och då har man kommit långt.

Nu har det snart gått 20 år med Bassestiftelsen. Har ni någon tanke på att utveckla fonden, att "hjälpa till " utanför Östersunds sjukhus väggar?

– Inte i dag. Vi känner att vi har ett väl fungerande koncept i dag. Ska man utöka måste man förändra stadgarna och det gör man inte så lätt. Dessutom har vi fullt upp att få ihop det just nu.

– Det finns fortfarande mycket att göra på sjukhuset trots alla år och nu är det mycket slitage. Barnavdelningen har hög beläggning.

Läs mer:

Miljoner kronor som ökar trivseln för barnen