Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi konsumenter bestämmer om vi vill Arla eller Milko

Arla Foods ägs till 93 procent av mjölkbönder i Danmark. Det nuvarande företaget bildades genom sammanslagning av svenska Arla och danska Foods. Mejerierna finns i Falkenberg, Göteborg, Götene, Jönköping, Kallhäll, Kalmar, Kvibille, Linköping, Skövde, Stockholm, Vimmerby och Visby. 

Det är således rätt så många mil mellan oss i Jämtland och Arlas mejerier.

Arla marknadsför sina produkter som ”ekologisk mjölk på gårdar nära dig”.  Norr om Stockholm finns inte ett enda mejeri som kan leverera mjölk från ”gårdar nära dig”. Men, Konsum Nord som är den förening som Coop Forum hör till, anser att det är Arlas breda ekologiska sortiment som Coop vill ha. Och miljötänkandet, vart tog det vägen …

Vi har mejerier alldeles i vår närhet och det är också viktigt att kunna erbjuda lokalproducerat och ha konkurrensen kvar. Blir det bara en aktör kvar på marknaden kan priset stiga. Se bara på Danmark där en liter mjölk kostar 15 kronor. Vi måste värna om den lokala sysselsättningen.

Länets Ica-handlare tycker att det är viktigare att kunna erbjuda lokalprocucerat och att ha konkurrensen kvar, än att kortsiktigt tjäna några hundratusen kronor. Det tycker tydligen inte Coop. Men till slut är det vi konsumenter som bestämmer om vi vill ha Arla eller Milko.