Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi köper bär av fattiga bulgarer"

Bärföretaget Blommor och bär i Söderhamn är en av uppköparna som köpt blåbär av bulgariska bärplockare i norra Jämtland i år. De har filialer i Strömsund och Junsele. Den dåliga bärtillgången söderut har gjort att de flyttat sin verksamhet norrut.

Annons

– Vi köper även bär av fattiga bulgarer. Och det kommer vi att fortsätta med. Vi köper bär av alla, säger Bo Axelsson, som är produktionsansvarig på Söderhamnsföretaget.

I år kommer Blommor och bär köpa in cirka 1 500 ton bär. De köper uteslutande från fria bärplockare. Det vill säga att de inte är anställda utan säljer direkt till handlaren till ett bestämt kilopris.

– Vi har inget mer ansvar än någon annan för att de bor riktigt. Men naturligtvis har vi ett moraliskt ansvar precis som alla andra. Far människor illa ska vi vara behjälpliga, säger han.

15-17 kronor per kilo. Är det pris som företaget betalat för blåbär i år. Han hävdar att de snabbaste plockarna kan plocka 60-70 kilo blåbär. På en dag.

Bo Axelsson säger att han väl känner till den grupp som bor i ett tältläger utanför Hoting. Att de är en grupp av många bulgarer som återkommer till Sverige varje år för att plocka bär. Men han nekar bestämt till att de, eller något annat bärföretag, ligger bakom att de valt att slå sig ner just där.

– Vi har inte dragit dit dem. De kommer dit där det finns bär.

Men han håller med om att det är ett problem när det kommer stora grupper, och anser att markägare ska ha rätt att avhysa dem eftersom det är uppenbart att de bryter mot allemansrätten och sprider oro på den plats där de slår sig ner.

De senaste åren har det varit stora tältläger med bulgariska medborgare i Hälsingland, Gästrikland och Uppland. Sommaren 2012 blev ett hundratal personer strandsatta i byn Svabensverk på gränsen mellan Hälsingland och Dalarna. Då inleddes ett samarbete mellan bärplockarföretag, polisen och Söderhamns kommun. Där bland annat kontakter togs med Bulgariens ambassad för att reda ut hur bärplockarna skulle kunna hjälpas.

Ett samarbete som Bo Axelsson deltagit i. Sedan dess har de satt upp några riktlinjer för att komma tillrätta med problematiken.

– Kommer det ett gäng bulgarer med två ton bär, är det realistiskt att de plockat dem själva? Svar nej, säger han.

– På alla våra uppköpsplatser har vi en anvisning om att bären ska vara egenplockade. Men det är nästan omöjligt att kolla.

För han anser att problemet med att det kommer stora grupper som slår läger i svenska skogar inte är en fråga som bärbranschen kan lösa. Utan menar att det är en fråga på EU-nivå som handlar om hur ekonomin och situationen är för romer i medlemsländerna. Men det är även en fråga för svenska myndigheter.

– Vi samarbetar självklart med myndigheter. Men då ska myndigheterna göra sitt jobb också. De försöker så gott de kan, men det är svårt för polisen att komma åt att bevisa att det sker människohandel.

Totalt plockas det runt 20 000 ton bär i Sverige. Majoriteten exporteras och blir läkemedel genom att det utvinns antioxidanter ur skalen.