Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi kör extremt hårt – kanske för hårt"

Stentuff "Pichler-träning" – kan det lyfta Sveriges nya landslag i vinterns världscup?
– Vi kör extremt hårt. Det är precis på gränsen, kanske för hårt, menar Johan Hagström.

När svenskt skidskytte i helgen samlas i Sollefteå för SM i rullskidskytte och årsmöte, är det för A-landsalget också en välkommen paus från den stenhårda sommarträningen.

Årets försäsong har varit mycket tuff för de nio åkarna i A-landslaget.

– Vi vill vara bäst och då måste vi träna som de bästa. Vi måste snäppa upp. Därför har vi kört väldigt hårt. I fjol, när det var OS-år, körde vi extremt mycket, men till i år har vi ökat, berättar Johan Hagström.

Den i Östersund boende förbundskaptenen – som i år fått en ny kollega, Mattias Nilsson, tidigare aktiv i A-landslaget – har författat ett program som är handlar både om att nå maximal mängd och intensitet. Det påminner om rena "Wolfgang Pichler-träningen".

– Åkarna har kört otroligt hårt. De har tränat på en nivå som är på gränsen av vad de tål. Kanske är det till och med för mycket.

Trots detta har ingen i A-landslaget varit sjuk eller skadad. Johan Hagström menar att det också beror på att landslagsledningen är noga med att träningen ska vara skadeförebyggande.

Kan du redan nu se några som utvecklats kraftigt sedan i fjol?

– Nä, det är svårt. När man trånar så hårt finns det ingen som är i form. Alla är trötta och slitna.

Trots det förväntar sig Johan Hagström att få se fina resultat vid helgens SM i rullskidskytte. Helgens tävling är en perfekt avstämningsplats.

– Egentligen handlar det om att se var vi står. Till exempel var Fredrik Lindström befinner sig rent fysiskt och skjutmässigt. Efter SM ser vi också vad vi ska träna på.

Hagström vill också se att de mer okända åkarna kliver fram och fajtas om pallplatserna.

Hur är det inför vintern och världscupsäsongen; kommer det att vara öppna uttagningar?

– Ja, det är inget som säger att du ska få åka alla världscuplopp bara för att du är med i A-truppen. Alla åkare kan kvala in.

96 åkare är anmälda i de äldsta klasserna i SM (16 år och uppåt), varav 22 från Jämtland/Härjedalen. Hela landslaget är på plats, liksom åkarna strax utanför som vill in igen, till exempel Elisabeth Högberg.

Största medaljhoppen från länet är sannolikt Christofer Eriksson, Tullus och Sofia Myhr, Hede.