Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kräver ett rättvisare Sverige

Orättvisorna i Sverige är för stora. Kvinnor har lägre lön än män. De med högst inkomst får mer och mer.

Annons

Fattiga får knappt en krona mer. LO:s medlemmar tjänar mycket sämre än de bäst betalda. Vi kräver ett rättvisare Sverige – vi kräver högre lön och bättre arbetsvillkor.

LO:s medlemmar har stått tillbaka i lön när företagen gick dåligt i kristid. Samtidigt bidrar medlemmarna allt mer till företagens kassaklirr. Vinsten per anställd har mer än fördubblats de senaste tio åren. Nu är det dags att våra medlemmar får något tillbaka.

Dessutom tycker tre av fyra tillfrågade att facket ska fortsätta att arbeta för att jämna ut löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

För att jämna ut skillnaderna mellan kvinnor och mäns löner behöver tidigare satsningar på kvinnors löner fortsätta. De tidigare jämställdhetspotterna har gett resultat. Skillnaden mellan kvinnors och mäns löner har minskat. Men mycket återstår att göra.

SCB visar att den tiondelen av befolkningen med lägst inkomster har haft en inkomstökning på 5 procent mellan 1999 och 2010. Det ska jämföras med en ökning på 50 procent för den tiondel av befolkningen som har de högsta inkomsterna. Klassklyftorna blir allt större.

Almega vill öka klassklyftorna än mer genom att frysa avtalens lägsta löner i tio år. Om lönerna hade stått stilla sedan år 2000 skulle inkomsten för ett heltidsjobb i butik ligga på 11 165 kronor. Det är stor skillnad i jämförelse med dagens lägsta lön för butiksjobb som är 17 727. Lägg därtill att många ofrivilligt arbetar deltid.

Skillnaderna mellan fattig och rik har fullkomligt exploderat de senaste fem åren av moderaternas styrande.

Vi kräver att våra medlemmar får del av vinsterna från företagen – vi kräver ett mer rättvist samhälle!

LO-Kvinnor i Mellersta Norrland:
Siw Karlsson
Ordförande Kommunal Jämtland
Åsa Windahl
Ombudsman IF Metall Mellersta Norrland
Eva Olovsson
Ombudsman LO-Distriktet i Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel