Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi lägger våra tv-filmer på is efter beslutet om Långforsen

Annons

Med anledning av den segslitna debatten om Långforsens vidare öden känner jag mig manad att komma med en kommentar i ärendet.

Sedan många år bor jag i Råneå i Norrbotten, som en jämtlänning i förskingringen, född på Frösön av föräldrar komna från Äspnäs väster om Strömsund.

Efter ett 20-tal år som lärare ömsade jag skal och har sedan dess arbetat som skribent och författare, medarbetare i de flesta svenska fisketidningarna och pappa till ett antal böcker om sportfiske, ekologi och vildmarksliv.

Devisen har varit att ekologi och biologi måste gå hand i hand med bland annat sportfisket och den allmänna naturturismen. Vi måste helt enkelt värna om den biologiska mångfalden, oavsett yrkesroll.

Ett annat viktigt arbete i mitt liv är som ansvarig lärare för natur- och fiskeguideutbildningarna vid Tornedalens folkhögskola i Övertorneå sedan 1998.

Jag ser en potent framtid för dessa yrkesgrupper, om det nu inte vore för fortsatta kraftverksbyggen, nya etableringar av gruvor i Sápmi och skövling av fjällnära skogar.

Detta tillsammans slår undan fötterna för inte enbart nya friska yrkesgrupper utan även för naturturismen i sin helhet.

Under sommaren 2013 visade SVT tre sportfiske- och naturfilmer, med namn som "Kaitum", "Rostu" och "Laponia". Filmföretaget var Mountain Media och har ett absolut världsrykte. Över 2 miljoner såg filmerna. Jag bistod projektet som manusförfattare, redigerare, speakerröst, stigfinnare och skådis.

Efter detta föddes idéer om att skapa två nya filmer, den gången med Jämtland som utgångspunkt. Företaget kallades "Mitt Jämtlandsfiske".

Det kändes passa mig som hand i handsken, särskilt som vi hade inriktat oss på Krokoms- och Strömsunds kommuner, länsdelar som jag känner utan och innan.

Idéerna var också metodiskt förankrade bland annat hos kommuner, länsstyrelse och företag. SVT var kontaktad och fortsatt intresserad.

Under rådande situation, där Jämtkraft och delar av politikerkåren uthärdar i den destruktiva tanken att bygga ett nytt kraftverk i Långforsen, har vi känt oss manade att lägga projektet på is.

Det känns moraliskt, biologiskt och ekologiskt tokfel att filma i ett län, som med ena handen vill locka än fler turister till länet, men som med den andra handen fortsätter att bygga ut länets strömmande vatten. Snacka om att såga av den gren man sitter på.

Gunnar Westrin

författare och debattör

Tidigare debatt om Långforsen:

FP svarar S: Häpnadsväckande och verklighetsfrämmande (24 september)

Älvräddarna svarar S: Okunnigt! (24 september)

Riv kraftverket – allt annat är en förlustaffär (24 september)

Tysk turist: Vi måste skydda Långans unika miljö (24 september)

S: Renovera kraftstationen i Långforsen (23 september)

En utbyggnad går emot allt snack om utveckling (18 september)

Långforsen måste återställas (12 september)

FP: Beslutet om Långforsen följ inte (4 september)

Älvräddarna: Jämtkraft slåss med näbbar och klor (21 maj)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel