Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi letade täckning i varenda vrå"

Efter flera undersökningar är IT-chefen i Bergs kommun klar över utvecklingen. Fler användare, sämre telefoner. Och oväntat bra mobilt bredband mitt i Ljungdalen.

Första gången Bergs kommun gav sig ut på jakt efter mobiltäckningen var 2006. Många invånare ringde och klagade till kommunen i brist på kontakt med operatörerna och kommunen kände att deras befolkning var frustrerad.

Det säger IT-chefen Straffan Lidén som berättar hur skoterklubbar och sopbilar engagerades i jakten.

– Vi letade täckning i varenda vrå och vi fick bekräftat att Telias täckningskartor inte stämde. Myssjönäset till exempel, där skulle det vara full täckning men det var inget alls, säger han.

Telia svarade med att sätta upp tre-fyra nya master. Och en som var riktad rätt ut i skogen i Storhallen kunde lätt riktas om.

Men detta var före smartmobilernas tid. "När det fortfarande gick att ringa på mobilerna", som Staffan Lidén säger.

Så när undersökningen gjordes om 2010 blev resultatet för tal sämre. Bergsbornas täckning hade försämrats, åtminstone deras upplevelse av den.

Nu har nyligen undersökningen gjorts om en tredje gång, men denna gång gällde det endast mobila surfmöjligheter.

– Vi har varit runt i många byar eftersom ADSL försvinner för att se om det finns mobil ersättning och det finns det. Täckningen var bra på Tele2:s 4G-nät. På skidorterna i fjällen har man även tillgång till 4G på Telias nät.

Ljungdalen, mitt i byn vid turistbyrån, stack ut i hela kommunen. Här finns 63 Mbit för dem som har Tele2, berättar Staffan Lidén. Men som bekant har de flesta Telia i länet. Det finns förslag på så kallad roaming, att olika operatörer kopplas in vid behov precis som det fungerar när man är utomlands. Men det förslaget är inte populärt hos operatörerna som vill behålla konkurrensen.

Vad är då Staffan Lidéns slutsats?

– Det var positivt överraskande att det mobila bredbandet var så bra hos vissa operatörer och att täckningskartorna stämmer bättre. Det var också bra att Telia fick en part att ha dialog med. Det leder ingen vart när kunderna ringer och klagar, då är det lättare när en kommun för dialog. Men vi kollade inte talet nu sist. Nu väntar vi på Telias planerade utbyggnad av mobilnätet som kommer att ske fram till 2015 och att man håller vad man lovat när det gäller täckningen. Men det är svårt att ha en bredbandsstrategi utan att staten går in med finansiering.