Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi människor står inte över evolutionens lagar

Jag har förskräckts över Uppdrag gransknings reportage, som härom veckan beskrev varför laxodlingar är ren och skär idioti. Jag har också förvånats över att våra dagstidningar (ÖP) inte har uppmärksammat detta globala jätteproblem.

Kan det bero på att det finns risk för att annonsintäkterna ska minska om man stöter sig med livsmedelsindustrin.?

Man berättade att det går åt två–tre gånger så mycket vildfångad fisk som man får ut ur en fiskodling. Alla är överens om att haven utarmas på fisk för att få fiskfoder till den odlade fisken. Det här betyder på sikt att haven blir helt tomma. Vissa arter fisk är redan utfiskade.

För att få ”rätt färg” (rosa) så tillsätter man färgämnen vilket försämrar kvaliteten. Den odlade laxen skulle vara grå utan färgämnen. Den rosa färgen får vild lax av att äta krill i havet. Den odlade laxen har inte tillgång till krill.

Vi människor tycks tro att vi ”står över” evolutionens lagar och inte riktigt ingår i hela den övriga gruppen levande varelser utan är ”något förmer”. Vår evolutionära bakgrund säger oss något om vilken kost vi troligen har blivit anpassade till och vad vi då borde fortsätta att äta.

Det kan med säkerhet sägas att orsakerna till många av våra folksjukdomar (till exempel fetma, diabetes) måste sökas bland sådant som vi inte har ätit i vår evolutionära bakgrund. Den mat som produceras av livsmedelindustrin i dag är ofta full med tillsatser. Det finns en överhängande risk att vi äter sådant som vi absolut inte är anpassade till.

Arkeologiska fynd från de gamla kulturerna med ursprungligt jordbruksliv visar mycket rikliga lämningar i gravarna av unga döda, gravt skadade av så kallade ålderskrämpor eller vällevnadssjukdomar. Man kan tycka, att vi människor borde ha haft tillräckligt lång tid på oss sedan början av vår tidiga jordbruksperiod för åtminstone 12 000 år tillbaka, för att kunna anpassa oss till en delvis vegetarisk diet, speciellt baserat på säd. Evolution kan ibland gå förhållandevis fort, men ändå har vi inte lyckats med att ha muterat fram den förmågan, trots idoga försök. Många personer dras med glutenintolerans.

Vi måste äta animalisk föda i relativt små portioner, som behöver vara näringsmässigt välbalanserad och koncentrerad – där fisk och skaldjur förefaller vara en ypperlig föda.

Tyvärr så förstör vi just nu våra möjligheter att få tag på denna ypperliga föda inom några år.