Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi mår dåligt av grusdammet

På tv-nyheterna hör vi att dimman över London kommer från damm bestående av lokala föroreningar och sand från Sahara. Invånarna i London uppmanas av myndigheterna att bära andningsskydd.

Annons

I fjol rapporterades liknande från Peking där sand från Gobiöknen orsakade kraftiga föroreningar och när kameran svepte över gatorna kunde man se att befolkningen bar skydd.

I Östersund kommer dammet från sandningen med ursprung från kalkbrotten i Brunflo. Ett dammoln ligger under denna årstid konstant över staden. Många mår dåligt av att andas in detta kalkdamm. Och våra barn!

Ventilationsrör, fasader, fönster och bilar förorenas. Ingen myndighet har uppmanat oss att bära andningsskydd här. Bedöms dammet i Östersund som mindre allvarligt än i London och Peking?

Jag förstår att kommunen och Svevia går en balansgång mellan att sanda för att undvika trafikolyckor och fallskador för medborgarna kontra dammet från gruset, men dammet är definitivt ett stort miljöproblem. I London kallar man det en miljökatastrof.

Jag talar för många medborgare. Vi skulle uppskatta om kommunen, fastighetsägare och Svevia kan prioritera upptagningen av gruset på gator och trottoarer. Gärna omgående.

Kjell-Ove Wiklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel