Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste byta kurs för Sverige

Sverige är ett bra land. Men någonting håller på att gå sönder. Arbetslösheten, långtidsarbetslösheten och ungdomsarbetslösheten är högre nu än när högerregeringen tillträdde.

Kunskapsresultaten i skolan i Sverige har sjunkit i sju år. Många unga lämnar gymnasiet för att gå rakt ut i arbetslöshet. Så kan det inte få fortsätta.

Socialdemokraterna söker svenska folkets mandat för att byta kurs för Sverige. Tillsammans kan vi vända utvecklingen – men då måste vi välja framtidsreformer och investeringar i fler jobb före fortsatta skattesänkningar och mer vinstjakt i välfärden.

Socialdemokraterna går till val på en tydlig plan på hur jobben ska bli fler. Vårt mål är att Sverige når EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Unga ska vara i jobb eller utbildning. Därför vill vi införa en 90-dagarsgaranti som ger alla unga arbetslösa jobb eller utbildning inom 90 dagar.

Här i Jämtlands län innebär garantin 477 traineejobb i äldreomsorg, sjukvård och fritidshem, 77 praktikplatser i privat sektor.

I stället för Fas 3 som förslösar människors kraft vill vi investera i Extratjänster med riktiga meningsfulla jobb med riktig lön. Genom investeringar i infrastruktur och bostäder skapas jobb.

Vi måste sätta stopp för tågkaos och bostadsbrist. Samverkan kring innovationer, ny klimatsmart teknik och forskning gör svenska företag till vinnare i den globala konkurrensen.

Tillsammans kan vi vända skolans utveckling, och göra Sverige till kunskapsnation. Mindre klasser och fler speciallärare ger mer tid för varje elev och en jämlik skola. För de minsta barnen investerar vi i att nå ett maxtak på 15 barn i förskolan.

För Jämtlands län innebär satsningarna 12,8 miljoner till förskolan, 151 miljoner till mindre klasser och fler lärare, och insatser för mer attraktivt läraryrke, 7,6 miljoner till sommarskola och läxhjälp. Vi höjer barnbidrag och studiebidrag med 100 kronor vardera.

Vi socialdemokrater vill investera i utbildningskontrakt som ger alla unga gymnasieexamen. Ett nytt kunskapslyft öppnar dörrarna för människor till utveckling i arbetslivet.

Fler platser i vuxenutbildning, yrkeshögskolan eller på universiteten förverkligar över 60 000 människors drömmar om utbildning. För Jämtlands län innebär det 1 356 nya platser.

Det måste bli ordning och reda i välfärden. Genom att prioritera resurser till sjukvården och äldreomsorgen före skattesänkningar och privatiseringar kan vi vända utvecklingen i välfärden bort från personalbrist, vinstjakt och gräddfiler.

Tillsammans kan vi trygga landets ekonomiska utveckling och komma tillbaka till stabila statsfinanser. Skatterna ska vara rättvisa och effektiva. Vi tänker inte höja skatten för vanliga löntagare. Men vi kommer att avskaffa den orättfärdiga straffskatten på pensionärer.

Så skapar vi tillsammans ett bättre Sverige. För alla. Om detta handlar vårt socialdemokratiska valmanifest och varför Sverige behöver en ny regering.

AnnSofie Andersson (S) kommunalråd, Östersund, Terese Bengard (S), kommunalråd, Ragunda, Gudrun Hansson (S), kommunalråd, Strömsund, Gunilla Zetterström-Bäcke (S), kommunalråd, Härjedalen, Peter Bergman (S), kommunalrådskandidat, Åre, Rolf Lilja (S), kommunalrådskandidat, Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel