Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste ha fler lagliga vägar till EU

debatt Vi har alla sett den. Bilden på den lille pojken Alan som drunknat i Medelhavet, uppspolad på en strand.

Den berör oss mer än tusen ord. Vi inser också att de flesta som drunknar aldrig visas på bild. 

Just nu pågår den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Det är djupt beklagligt att se hur illa rustade EU:s medlemsländer är att hantera skyddsbehövande människor. Därför föreslår vi:

1. Fler lagliga vägar till EU och stoppa människosmugglarnas skrupelfria profiterande på människors nöd

Europas yttre landgräns mot Mellanöstern är kantad av militär, taggtråd och höga murar. Luftvägen är också stängd, eftersom flygbolagen enligt reglerna om transportörsansvar inte får ta ombord den som saknar pass och visum.

Den enda möjligheten som återstår för den som måste fly är att vända sig till cyniska människosmugglare.

Vi behöver etablera lagliga och säkra vägar till EU. Reglerna om transportörsansvar måste tas bort. Asylvisum ska kunna sökas på EU-ambassader.

2. Rädda liv 

Vi kan inte stillatigande se på när människor drunknar på sin väg mot säkerheten i Europa. Den akuta situationen kräver insatser för att rädda liv på Medelhavet.

EU:s gemensamma sök- och räddningsinsatser måste öka och att EU:s gränsmyndighet Frontex måste bedriva en effektiv livräddande verksamhet.

3. Asylsystemet måste avlastas från ogrundade ansökningar

Asylsystemet måste avlastas från ogrundade ansökningar. Att ge asyl till dem som är berättigade till det är en skyldighet.

Men i dag är det tusentals personer som söker asyl för att under tiden jobba i EU och sedan åka hem igen, vilket bromsar effektiviteten för de personer som verkligen behöver få tillgång till asylsystemet.

Många söker sig till Europa för att skaffa sig ett jobb och därmed ett bättre liv. Då de saknar arbetstillstånd tvingas de in på den svarta arbetsmarknaden. Därför måste EU:s motsvarighet till USA:s gröna kort, det så kallade blåkortssystemet, reformeras.

4. EU:s nuvarande asylsystem måste reformeras

EU:s nuvarande gemensamma asylsystem måste ersättas. Sverige kan göra mer och andra EU-länder borde kunna göra mycket mer.

Ett nytt system måste bygga på ett kvotsystem som bättre fördelar asylsökande mellan medlemsländerna. Folkpartiet liberalerna föreslår att Sverige ökar antalet kvotflyktingar från 1 900 per år till cirka 5 000.

Vi har skapat den Europeiska Unionen för att lättare kunna lösa gemensamma utmaningar. Nu är det hög tid för unionen att agera. Europa måste ta sig samman.

Jan Björklund (FP)

partiledare

Pär Löfstrand (FP)

länsförbundsordförande Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel