Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste hitta lösningar tillsammans

Det vore en dröm, om vi började se möjligheterna i samhällsutvecklingen. 2015 blir länet en egen region. En dröm, att fler börjar fundera på nästa steg, bilda en kommun av länet där sjuk- och hälsovård samt länsutveckling och kommunikationer ingår.

Varför lever inte debatten? Om vi som bor här inte bryr oss, händer inget positivt. Vi måste hitta lösningar tillsammans, sluta gnälla och skylla på andra.

Risken i dag är att stadens befolkning ökar enbart på länets bekostnad. Bara tillsammans kan vi öka länets livskraft och utveckling.

Fler kommuner har återkommande problem med skollokaler, variationer i elevantal, ska det bli utflyttning eller inflyttning? Blir det nya friskolor eller kan kommunala skolor konkurrera?

Kommungränserna hindrar rationella lösningar i dessa och andra frågor. Skolnedläggning kan accepteras med objektiva underlag som är förankrade och går att förstå mer långsiktigt. Om vi kunde tänka större, vilka skolor ligger nära allmänna kommunikationer, så att elever kan förflyttas utan långa restider och bussbyten? Om man behåller de mindre barnen i närområdet, och bara 7–9-klasserna behöver skjutsas (inte 6–9, med hänsyn till läroplanen) vore mycket vunnet.

Om ansvariga inser att det är värt att arbeta för politiska samförståndslösningar, där också länsmedborgarnas nerifrånperspektiv får påverka beslut, skulle mycket vara vunnet.

När vi inte förstår besluten, ökar misstänksamheten. Skoldebatten i Östersund är ett tydligt exempel.

Hur kan vi tillsammans få länet till ett samhälle där vi som bor här också betyder något, ett samhälle med kreativitet, ett län dit man vill flytta?

Tanken är fri – men behöver delas med andra, och debatten fortsätta.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel