Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste jobba med integrationen

I Ragunda går Socialdemokraterna framåt i EU-valet med 4,5 procentenheter. Resultatet är 47,5 procent och med det är partiet överlägset störst i kommunen.

Valdeltagandet är bättre då 39,3 procent deltog vilket är plus 6 procentenheter jämfört med förra valet – men det är fortfarande lågt. I hela riket ligger det på 48,9 procent.

Det som väcker tankar är hur Sverigedemokraterna kan vara det parti som fått näst mest röster i kommunen med 11,3 procent. Fler röster än Centern, mer än dubbelt så stora som Moderaterna.

Det gör att frågan om vilket Ragunda vi har och vill ha i framtiden ställs på sin spets. I Fors valdistrikt fick SD över 17 procent.

Jag fick signaler i förra månaden om att man upplever problem med några av våra nyanlända och att det varit bråk på skolan i Bispgården.

Alltsedan diskussionen om skolnedläggning har vi haft kontinuerliga dialogmöten i Bispgården om massor av olika frågor som rör kommunens utveckling. På vårt senaste dialogmöte togs frågan upp och alla var rörande överens om att vi ska ta tag i detta för att kunna förbättra för alla.

Som kommunalråd i en liten kommun hanterar jag alla möjliga olika frågor. Jag vill vara lyhörd för vad folk tänker och tycker och de problem man upplever sig ha. Detta gäller alla frågor.

Det finns två sätt att hantera detta på: antingen ignorerar vi dessa signaler och säger att allt fungerar och är bra – att det inte finns några problem. Eller också gör vi som vi brukar göra: vi benar ut vad som är det upplevda problemet och hur ska vi åtgärda det.

Jag vill fortsätta att arbeta med integration och jobba med dessa frågor på ett förebyggande sätt. Det handlar mycket om attityder, inställning, uppfattningar och i en del fall enskilda händelser som går att reda ut vad som hänt och hur man ska göra för att motverka att det händer igen.

Ingen ska tro eller påstå att detta är enkla frågeställningar. Det är än så länge inget parti som lyckats hantera frågan så att vi går framåt. Det blir mer av ett ställningskrig "för eller emot".

Men verkligheten är inte alltid svart eller vit. Den kan vara fylld av alla nyanser däremellan.

Jag hoppas att vi i Ragunda på ett tydligt och konstruktivt sätt kan jobba med frågan om integration och här i vår kommun hitta sätt och vägar för att få det att fungera. På riktigt.

En del i det är att jobba med kultur som verktyg som genom alla tider varit ett sätt att få människor att prata om värderingar, inställning; vad tycker jag? Hur agerar jag? I Ragunda har vi sagt att kultur är viktigt. Och så är fallet även här.

Det är en stor utmaning vi har framför oss men om det är något som vi i Ragunda är vana vid, så är det att jobba med utmaningar. Det är det vi gjort de senaste decennierna. Och jag hoppas att så många som möjligt vill vara med att göra det tillsammans med mig för att nå resultat.

Terese Bengard (S)

kommunalråd i Ragunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel