Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste öka produktionen av livsmedel

Dagens LRF-stämma går under parollen: "Fler mular i länet!" Mularna skapar arbetstillfällen, fler företag och attraktivare miljö och det är angeläget för att vi ska kunna bli fler invånare i Jämtlands län.

Jämtländsk mat är i världsklass. Djurskyddet är starkt, vår miljöhänsyn stor och kvaliteten hög. Ökad produktion av livsmedel fortsätter att vara en viktig fråga och är värt att arbeta för. Både storskalig och småskalig produktion behövs och har en framtid för sig.

Det är viktigt att nationell och regional politik håller ihop. Centerpartiet driver på för att livsmedelsstrategier ska tas fram både på nationell och regional nivå.

En viktig del i en sådan strategi är att identifiera vad som krävs för att livsmedelsproduktionen ska öka i vårt län. Här är den offentliga upphandlingen viktig: samma krav måste ställas på importerad mat som på svensk produktion.

För att öka försäljningen av lokalt producerade livsmedel krävs också ökad vidareförädling och bättre samarbete med handeln. Många Ica-handlare i länet agerar redan mycket kraftfullt för att öka försäljningen av jämtländska produkter. Konsumenten har makt och kan göra skillnad genom hur man väljer produkter.

En strategi för gröna näringar i Jämtlands län måste också lyfta fram andra områden där lantbruket kan bidra positivt, till exempel genom fordonsbränsle och industriråvara.

Centerpartiet har klart tagit ställning för att den svenska livsmedelsproduktionen ska motsvara minst vad som konsumeras inom landet. Det innebär att exporten blir minst lika stor som importen. Redan i dag är exportvärdet för svenskproducerade livsmedel närmare 40 miljarder kronor.

Livsmedelsindustrin sysselsätter drygt 55 000 personer och producentledet nästan 60 000 personer. Livsmedelsindustrin är den fjärde största näringen inom tillverkningsindustrin. Betydelsen av ett aktivt jordbruk är ännu större i Jämtlands län, eftersom det är förutsättningen för en levande landsbygd.

Senast det togs ett mer genomgripande livsmedelspolitiskt beslut i Jämtlands län var 1976, då världen och politiken såg mycket annorlunda ut. 1995 gick vi med i EU och det har förändrat vardagen för det svenska jordbruket. Sedan dess har vi gått från att importera cirka 20 procent av vår mat till 50 procent i dag.

Det håller inte. Ska den utvecklingen vändas måste alla goda krafter dra åt samma håll. Därför välkomnar Centerpartiet LRF:s arbete att skapa en politisk majoritet för en livsmedelsstrategi.

Vi ser det som angeläget att arbetet bedrivs på både regional och nationell nivå. Det behövs både nationell strategi och en strategi för Jämtlands län.

Stort fokus måste läggas på att skapa bättre lönsamhet, fler och växande företag, och därmed förutsättningar för fler människor att bo i Jämtlands län och leva ett rikare liv.

Per Åsling (C) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel