Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste servera mat av god kvalitet

Det måste bli ett slut på vansinnet att handla mat från länder som har lägre miljö- och djurskyddskrav än vad vi har i Sverige. Vi måste se till att det serveras bra mat, av god kvalitet och utan onödiga tillsatser av antibiotika, till våra barn och gamla i de offentliga köken.

Genom smartare formulering av kraven vid offentlig upphandling så är det fullt möjligt.

Den 11 nov godkände kommunstyrelsen i Östersund min motion om att Östersund ska driva på tydligare och bättre upphandlingsregler i den kommungemensamma upphandlingsnämnden. Nu hoppas jag att flera kommuner tar efter. Centerpartiet vill att de krav som ställs vid livsmedelsupphandlingar ska motsvara svenska miljö- och djurskyddsregler.

Det handlar egentligen om ganska självklara saker: Mjölk ska komma från kor som har fått vara ute och beta på sommaren, kött från grisar som inte har fått svansen avklippt och ägg från hönor som har tillgång till sandbad och sittpinne.

Vilken mat som serveras i våra skolor och äldreboenden får inte bara handla om kronor och ören. Vi vill ha styrning och regler som faktiskt ger vårt jordbruk och våra livsmedelsproducenter en chans att vara med på de offentliga upphandlingarna.

Vi vill att människor ska kunna sätta sig vid ett matbord med gott samvete, och känna sig trygg både vad gäller miljön, djurskydd och sin egen hälsa. Vi vill att människor ska kunna välja bra mat som kommer från gårdar som tar hand om både sina djur och miljön.

För att svenskt jordbruk ska vara konkurrenskraftigt, krävs det att vi använder vår konsumentmakt. Detta gäller inte minst i offentlig sektor, som varje år köper in mat för miljarder och det är vi politiker som har ansvaret och avgörandet i våra händer när det gäller den offentliga upphandlingen.

Det är upp till oss att ta fram lokala matpolicyer med tydliga miljö- och djurskyddskrav för att kunna köpa in råvaror och livsmedel av rätt kvalitet så att våra barn och äldre får bra och näringsrik mat på sina tallrikar.

Carina Asplund (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel