Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste ta ansvar för våra medmänniskor

Hösten är högsäsong för oss som är engagerade i de politiska ungdomsförbunden. Kampanjandet och arbetet med att rekrytera nya medlemmar är som allra mest intensivt under terminerna.

KDU är Sveriges tredje största politiska ungdomsförbund och strävar ständigt efter att växa ytterligare.

Det är alltid roligt och upplyftande att vara ute på skolorna och träffa nya ungdomar. De flesta har en stark tro på framtiden. För Sverige är ett rikt och modernt land, korruptionen är låg, vården är tillgänglig för alla och våra barn och unga har möjlighet att gå i skolan utan kostnad.

Vid våra möten med ungdomarna blir det dock också tydligt att vi står inför stora framtida utmaningar. Arbetslösheten, bostadsbristen och de allt sämre resultaten i skolan är några av de som ofta nämns. Men vi står också inför utmaningar på ett djupare plan.

Många människor mår dåligt. Familjer splittras och ett stort antal personer lever i ensamhet. Missbruket av alkohol och droger är omfattande, vilket tyvärr leder till kriminalitet och utanförskap. Hemlösheten är utbredd i de större städerna och mobbning är på tok för vanligt förekommande i skolan.

Dessa problem behöver vi få bukt med, men politiker kan inte lösa allt. Lika viktigt är hur vi beter oss mot varandra och att vi tar ansvar för våra medmänniskor och vår omgivning.

En av de viktigaste principer som vi unga kristdemokrater bygger vår politik på, är att samhället ska präglas av mer gemenskap och mindre stat.

Det socialdemokratiska maktinnehavet under 1900-talet har gjort att staten och politiken har en alltför framträdande roll i samhället medan mellanmänskliga relationer har trängts undan. Människor har fjärmats från varandra och resultatet har blivit ett kallare samhälle.

Det talas ofta om ungas psykiska ohälsa i den allmänna debatten. Detta är ett reellt problem och en av våra största framtidsutmaningar. Det är dock viktigt att detta inte reduceras till en medicinsk fråga, eller till en fråga om pengar. Den ökade psykiska ohälsan är ett tecken på att något inte står rätt till i samhället.

Dessa problem är inte framför allt för politiker att lösa. I stället handlar det om hur vi beter oss mot varandra och att vi tar ansvar för våra medmänniskor.

Vi unga kristdemokrater är övertygade om att verklig solidaritet kommer inifrån enskilda människor och att det finns en motsättning mellan höga skatter och den stora välfärdsstaten och mellanmänsklig omtanke. Därför driver vi under hösten kampanjen "Mitt hjärta är blått!" för att belysa just dessa frågor.

Evelina Solem
KDU Jämtland

Aron Modig
Förbundsordförande KDU

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel