Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste tänka på vad vi säger

"Jävla retard." "Bitch." "Slyna." "Bög." Minst två gånger under dagen hör jag någon säga "efterblivet". Minst tre gånger under dagen hör jag någon kalla någon annan för "hora" eller "bög".

De där fraserna är självklart nedsättande fraser av dem som säger dem. Fraserna sitter liksom fortfarande kvar i huvudet på oss på något sätt, trots att vi vet att det är fel att säga dem.

Om man säger att ens matematiklärare är "så jävla CP" för att hen ger klassen läxa över helgen, så säger man alltså att läraren har cerebral pares för att hen gör jobbet som de måste göra. Är det inte konstigt?

Jag är inte ett helgon dock, jag har sagt vissa av dessa fraser själv, och i nian under lunchen blev jag till och med tillsagd av en lärare som satt vid mitt bord att mitt ordval var hemskt sorgligt.

Just då valde jag att bete mig barnsligt och sa "okej" sådär lite halvstelt. I dag förstår jag innebörden av vad jag sa, jag förstår läraren, och trots att hon berättade för mig att hon kände någon med cerebral pares betedde jag mig ändå så småaktigt.

I dag ångrar jag vad jag sa, och varje gång jag yttrar samma sak – även i dag, tyvärr – vet jag att jag gör fel.

Vissa människor skulle säga att det spelar ingen roll vad man säger, allting är ändå bara ord. Det spelar ingen roll vad vi säger så länge vi inte menar det vi har sagt.

I slutändan måste vi ändå stå för vad vi säger, och förstå att det vi säger är fel trots att vi väljer att säga det. Eller hur? Vi måste skärpa oss. Ner med homofobi, ner med sexism, och ner med ableism!

Ableism är ett engelskt ord för diskriminering av personer med funktionsnedsättning.

Goran

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel