Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste utveckla ett nytt ledarskap

I dagarna har Jämtlands/Härjedalens strategi till och med 2030 presenterats. Mycket bra att vi nu tillsammans kan börja arbeta med den.

Dokumentet är mycket läsvärt och väcker både tankar och känslor. Vi anser att vi bör starta en dialog om hur vi utvecklar dokumentet. Vi bör framför allt fokusera på två punkter:

• Ska kunskap och kompetens verkligen vara våra konkurrensmedel?

• Vilken typ av ledarskap vill vi ha i regionen?

Vi som medborgare måste ta på oss ansvaret för vårt samhälle i framtiden. Framtiden skapas nu.

Vårt nuvarande informations- och kunskapsbaserade samhälle i västvärlden håller på att övergå till ett så kallat konceptsamhälle. Det kräver ett nytt sätt att tänka och ett nytt sätt att se på vår verklighet.

Vi behöver möta den kommande vardagen med ett nytt ledarskap som kan hantera alla de utmaningar vi kommer att stå inför i en lokal och samtidigt gränslös och global verklighet.

År 2030 kommer kunskap och kompetens att vara en nödvändighet, en hygienfaktor, varför vi bör se det i en vidare mening och hitta något annat som skiljer oss från andra på en global marknad fram till 2030.

Vi bör leta i vår unika blandning av näringar som upplevelseindustri, besöksnäring, tillverkningsindustri, idrottsindustri med flera för att hitta våra framgångsfaktorer. Arbetet med att förverkliga och utveckla strategin kommer att kräva ett starkt ledarskap med unika talanger.

Vi står inför utmaningen att få fram ledare som klarar av en ny strategi för beslutsfattande. Vi måste börja tänka på ett helt annat sätt. Ungefär så här:

”Det går inte att planera för framtiden med en exakt precision och därför måste vi alltid lämna utrymme för gradvisa justeringar av vår plan och ibland måste hela planen förkastas och en ny sättas upp.

Vi låter oss inte heller förvånas av att planen inte fungerat som vi hoppats på. Det är helt naturligt. Det måste vara accepterat att ett misslyckande är en naturlig del av vardagen.

Vi ska alltid vara mycket förvånade när planen har fungerat perfekt och då ska vi lägga mycket möda på att undersöka varför. Vi ska alltid utgå från att det är onaturligt att planen fungerar.”

Vi har alla förutsättningar att lyckas i vår region. Vi är få, 126 000, vilket är en fantastisk möjlighet att åstadkomma en förändring.

Vi känner alla varandra mer eller mindre. Vår styrka kan lätt bli den flexibilitet som behövs för att tänka och agera på det nya sätt som vi har försökt att beskriva.

Men vi ska också se till att vi skaffar oss den kunskap som alla kommer att ha 2030. Det är liksom givet.

Vi vill uppmuntra den arbetsgrupp som har arbetat med Jämtland/Härjedalen 2030 att redan nu skapa förutsättningar för en dialog kring sökandet efter konkurrensfördelar samt att påbörja arbetet med att utveckla ett nytt ledarskap.

Vi är övertygade om att vi alla medborgare är beredda att vara med för att det handlar om vår framtid.

Peter Vomacka

vd Hackås Precisionsgjuteri AB

Anette Tandberg

fegionchef Företagarna

Katarina Nyberg Finn

regionchef Handelskammaren Mittsverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel