Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste vara trygga med chaufförerna

Annons

Det är dags att börja tänka rätt vid upphandlingar av bland annat färdtjänst och skolskjuts.

Om vi tar för givet att en viss kvalitet ska hållas av de bolag som vinner upphandlingar finns det egentligen inte mycket att tävla med, förutom priset på arbete. Det vill säga lön och arbetsvillkor.

Allt för många gånger har vi sett hur tempot ska upp med följden att chaufförer och passagerare blir lidande.

För att vi ska få en säker och värdig färdtjänst samt skolskjuts måste vi ta avstånd från ackordslöner gällande transport av våra barn och äldre.

I dag dumpas priserna över hela landet i upphandlingar för skolkörningar, färdtjänst och arbetsresor av mindre seriösa åkare genom lönedumpning, med följden att chaufförerna tvingas att maximera antalet körningar för att få lönen att räcka till.

Till detta kommer också långa arbetsdagar, då en taxichaufför får köra i 13 timmar. Jämför detta med hur du själv känner dig efter att ha kört mellan Östersund och Stockholm (sex timmar).

Tänk också in att din och ibland dina närståendes försörjning hänger på att du orkar köra. Tyvärr är det också många gånger så att den som säger ifrån riskerar att bli straffad eller tappa jobbet.

Dagens system gynnar oseriösa åkare. De som ska åka med färdtjänst och skolskjuts ska vara trygga med att chauffören inte arbetar under stark stress på grund av usla villkor.

Det är dags för beställaransvar. Varken kund eller chaufför ska behöva betala med sina liv.

Emil Burman

Anders Frederiksen

fackliga utskottet, Socialdemokraterna i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel