Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste värna om vattnet

Visst blir det dyrt med ett membranfilter. Men vad har vi för val? Vi kan väl inte riskera ett nytt parasitutbrott.

Men det räcker nog inte med bara ett nytt filter. Man måste jobba mer förebyggande och hålla sig à jour, det finns ju specialister på bland annat Livsmedelsverket.

Tillsätt nog med pengar till regelbundet underhåll, som byta ut gamla rostiga järnrör längs Storgatan. Det torde inte räcka med att spola. Åtgärda fel som att avloppsvatten rinner rakt ut i Storsjön på flera ställen!

Vi konsumenter har ju också ett ansvar att inte spola ner överblivna läkemedel och farliga vätskor, överblivna läkemedel ska lämnas in på apoteket och farliga vätskor och kemikalier till Odenskog.

Länsstyrelsen har också ett miljöansvar gentemot oss medborgare att inte tillåta fiskeodlingar i Storsjön – i inloppet, vilket vansinne!

Många fiskeodlingar har även för avsikt att lägga fiskrenset uppe på land.Men vad händer då? Jo, det lakas ur och hamnar så småningom i vårt dricksvatten.

Inhemsk fisk har även smittats av fisk från fiskeodlingar. Har själv jobbat med vatten på 1960-talet – då var vattnet så rent ute på Storsjöflaket att man skulle ha kunnat dricka det utan rening.

Vi måste värna om ett rent och friskt dricksvatten! Det kan bli en bristvara i framtiden.

Anna Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel