Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi säger ja till Biltema

Svar på "Ge tydliga besked om handeln", Åsikter 14 maj.

Mona Modin Tjulin (S) skriver att kommunpolitikerna i Östersund måste visa mod och att olika partier ser olika på vad som är utveckling. I detta håller vi med Mona.

För att förstå de politiska motsättningarna mellan S och oss i FP och M finns fakta som är viktiga att klargöra.

Det största problemet med det socialdemokratiska styret är oviljan att arbeta öppet och att hitta breda överenskommelser. Sedan valet 2010 kan detta exemplifieras med frågor som senaste arenabygget, tomtaffärer på Stadsdel Norr, barngruppernas storlek i förskolan, skolnedläggningar med mera.

I samtliga frågor har S med olika stödpartier valt att inte utreda eller blankt säga nej till våra förslag, gett oss bristfällig information, drivit igenom frågorna i fel instans och genom sin maktposition kört över oss.

Nu märker S att nästa monumentprojekt, att med skattepengar flytta betongstationen vid Lillänge, riskerar att inte gå igenom i kommunfullmäktige, eftersom inte ens majoritetskamraterna i C och MP är med på noterna.

Då väljer man att rikta udden mot alla förtroendevalda i fullmäktige. Det visar återigen oförmågan att samla partierna runt viktiga frågor för kommunens utveckling. Hot i stället för samarbete!

Att flytta betongstationen är knappast den viktigaste frågan för Östersunds utveckling. Det finns massor av redan planlagd mark för handel som inte är utnyttjad. Mark som inte innebär några kommunala kostnader, snarare inkomster. Använd den i stället!

Vi anser att det är långt viktigare att säkerställa trygga äldreboenden, skapa en bra förskola/skola, ge bra och rättvisa förutsättningar för ungdomsidrotten, utveckla kulturen, förbättra företagens möjligheter att etablera sig och expandera och att utveckla Östersund till en året-runt-stad. Östersunds dåliga ranking i Näringslivets företagsrankning är en viktig väckarklocka.

Vi är inte mot utveckling av handel och därför stödde vi beslutet om utbyggnad vid kvarteret Släpvagnen (Ica kvantum) i Lillänge vid senaste kommunfullmäktige. Att däremot satsa på handelsutveckling dopad med skattepengar är direkt felaktigt. Det har inget med mod att göra utan att vara vårslös med våra medborgares skattepengar!

S bör svara på varför Biltema känner sig så motarbetade i Östersund. Enligt uppgift har de sedan 1995 haft regelbundna kontakter med AnnSofie Andersson (S). Först då hon var byggnadsnämndens ordförande och de sista tio åren som kommunalråd. Under 19 års S-styre har Biltema inte kunnat etablera sig i Östersund och känner sig motarbetade. Hur förklarar S det?

Vi vill att kommunen omgående erbjuder Biltema den kommunala tomt mittemot Lillänge som nu är klar att bebyggas för handel (som alla utom MP och V röstat för).

Det skulle innebära inkomster till kommunen men inga utgifter för ny förskola eller nya rondeller som det blir vid byggande på betongstationen. Eftersom nödvändiga tillstånd finns kan bygget säkert starta redan efter semestrarna om Biltema vill det!

Pär Jönsson (M), Pär Löfstrand (FP), Jocke Ekroth (M), Lennart Ledin (FP), Sven Ringvall (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel