Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi säger precis vad vi tycker och tänker"

Hur kul kan det bli med tre killar som sitter och pratar om nyheter, nöjen och sina egna liv? Tydligen hur kul som helst om man ska tro alla dem som lyssnar på podsändning Tack för kaffet.

Det började med att kollegorna Mathie Marrtinez och Johan Svensson satt och pratade på lunchrasterna. De märkte snabbt att de var ganska kul tillsammans. Folk runt omkring skrattade och de bestämde sig för att spela in sitt prat och lägga upp det som en podsändning. Efter några avsnitt kom vännen Jimmy Woolke med. "Tack för kaffet" var ett faktum och nu 77 avsnitt senare har de börjat göra sina första liveuppträdanden. Podsändningen har länge legat högt upp på Itunes lista över mest nedladdade podsändningar.

– Vi är inte som vanlig radio, utan vi säger precis vad vi tycker och tänker om saker, vi skämtar om saker som vanligtvis inte skämtas om. Vi säger det att vi pratar om samma saker som du gör hemma med din kompis vid köksbordet. Det var ju lite så vi kom på en här podcasten när vi satt där på lunchen och pratade om massa sjuka saker, berättar Mathie Martinez.

– Jag vet inte hur rolig jag själv är, men jag vet att de andra två är roliga. Från början var det mest på prov "undrar vad som händer om man lägger upp det här på internet och hur lång tid det tar innan folk reagerar. Men det har varit roliga reaktioner, fortsätter han.

Lyssnarna är en blandad skara, och Tack för kaffet får mail från folk i åldern 15-50 år.

– Det är folk med samma sjuka humor som vi har, säger Mathie.

När de spelar in podsändnigen jobbar de helt utan manus. Inför liveuppträdanden gör de research på vissa ämnen som de ska prata om.

– Så man inte pratar i nattmössan och det blir tråkigt. Det är väl någon grej som varje person fokuserar på sen kör vi resten som vi brukar, säger Mathie.

För en dryg månad sen körde de sin första liveshow i Linköping.

– Det gick jättebra, det var riktigt kul. Det känns inte som när man sitter tre personer och pratar runt ett bord. Då vet man ju inte vad folk skrattar år så det var kul att få se reaktioner direkt. Lite annorlunda var det . Det är verkligen något vi kommer att fortsätta med, säger Mathie.

Tack för kaffet har haft med gäster som Magnus Betner, Fredrik Wikingsson och Filip Hammar, i sina podsändningar, . Om det blir någon gäst i Östersund återstår att se.

– Vi har inte någon inbokad gäst. Vi har pratat om ifall vi kan hitta någon där uppe, om det finns någon artist som vi kan släpa upp på scen. Vi är som sagt väldigt impulsiva så det kan ske lite vad som helst där uppe, säger Mathie.

• Passar Tack för kaffet på en festival?

– Det tror jag absolut att det gör. Det är ju festivalbesökare som verkar vara de som gillar oss. Vi är väl rätt roliga och energiska och det kan vara rätt kul att titta på tror jag, säger Mathie.

• Har du några favoritämnen som ni gärna pratar om?

– Nja, det vet jag inte. Jag gillar att få Woolke och Johan att skratta och jag gillar att prata om saker som man inte får prata om, sådant tycker jag är skitroligt. Sen vilket ämne det är spelar ingen roll, det kan vara allt från fula barn till djur som ser konstiga ut, säger Mathie.

• Händer det att ni blir för hårda mot folk och måste censurera er själva?

– Vi censurerar oss inte, vi tror inte på det. Vi är podcasten utan gränser är det sagt. Tycker du att en grej är rolig måste du tycka att den andra är rolig. Du kan inte tycka att den är tråkig bara för att det handlar om dig. Det blir tråkigt först när det handlar om en själv. Om jag till exempel har glasögon och så skämtar jag om allt, men när glasögonskämten börjar strömma in så blir det tråkigt. Sådant hatar jag. Därför skämtar vi väldigt mycket om oss själva också. Att jag har stora framtänder och att Woolke har tunt hår, det är väldigt mycket sådant, säger Mathie.