Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi säger redan nej

Omkring 1 000 personer deltog i söndags i en manifestation på Möllevångstorget mot våldet.

Välkommen Stefan Löfven (S), folkrörelsen finns redan! Och välkommen Erik Ullenhag (FP) – och alla andra demokrater som vill strypa lufttillförseln för den nazistiska isvind som sveper över Möllevångstorget i Malmö, genom Europaparlamentets vindlande korridorer, från Buda till Pest-sidan, från Brotorget i Bollnäs, vidare mot Hudiksvalls demokratiska institutioner och röst.

Och som på måndagsmorgonen klottrade hakkors på Stockholmsskolan Vasa Reals entré. Som en påminnelse till de judiska eleverna: Hot, hat och våld är nazisternas enda språk.

Fortfarande på måndagen var det svårt att bringa klarhet i vad som hänt i Malmö i helgen. Sex personer knivskars, varav en man kämpar, i skrivande stund, för sitt liv. Tre personer greps och anhölls, varav åtminstone två betecknas som nazister.

En halvtimme innan mordförsöken hade en feministisk "Ta-natten-tillbaka-demonstration" avslutats, mot kvinnovåld. Allt enligt Sydsvenskan.

Ordens valör blir en sådan här stund helt avgörande. Polisen talar om "bunkaslagsmål", SVT om "bråk mellan extremister" och TV 4 om "politiska våldsamheter". Det tassas runt i opartiskhetens marker så till den milda grad att ingen vågar ta orden i sin mun: Vi har nazister på våra gator som lämnat flygbladsutdelandet och megafonskrålandet, och går till handgripligt våld mot människor som utnyttjar demonstrationsfriheten. Såväl i Kärrtorp, som på Möllevångstorget.

Och allt sker enligt den egna propagandan och planen. Upptrappningen. Ivrigt påhejade på sina hatsajter av sin svans, sin läsekrets. Dompterade och dirigerade av sina ideologer.

Motreaktionen kom blixtsnabbt. Manifestationer hölls i flera svenska storstäder, mot nazism, rasism och våld. Det om något är att betrakta som en folkrörelse. Medborgarna har reagerat snabbare än de etablerade partierna.

Men det är välkommet att Löfven och Ullenhag vill samtala om demokratihotet. Det är också bra att Ullenhag markerar kraftigt och inte försöker sopa vår historia under mattan: Varje ny generation måste vaccineras mot den här typen av totalitära idéer. Det finns anledning att påminna om den nazivänlighet som fanns i Sverige under andra världskriget, säger han till Expressen.

Helt uppenbart är det inte bara de yngre generationerna som behöver påminnas.

Liberala opinionsbildare är ibland så förblindade av sin kommunisträdsla, eller förpliktigade att alltid hävda att den ena våldsamheten inte går att rättfärdiga, i förhållande till den andra, att de helt glömmer det liberala arvet. För att inte säga plikten att fördöma en rörelse som bygger på vålds-idén att vissa människor inte har samma värde som andra. Och kanske fundera ett varv till innan de jämför demokratiskt valda vänsterpartister med rasister och nazister.

Det är en sak att ogilla ett partis ideologi, en annan att inte ta en rörelse som hotar hela folkgrupper på allvar. Just nu. Ett sätt vore förstås att kräva större fokus från rättsväsendets sida.

Torgny Segerstedt, chefredaktör på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, må vända sig i sin grav. Han som blev uppkallad till kungen för att hans kritik mot Nazityskland ansågs skada svenska intressen. Eller J A Selander, chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren som fick upplagan konfiskerad tre gånger av statsmakten, för sin okuvliga inställning gentemot Nazityskland.

Som sagt, välkomna in i en folkrörelse som inte bör känna några nationsgränser. Välkomna att se vilka motståndarna är. För de söker sina allierade.

SD:s Jimmie Åkesson har precis meddelat att partiet ska samarbeta med Marine le Pens Nationella Fronten. Om de blir invalda i Europaparlamentet.