Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi sätter partiets bästa först"

Folkpartiet hoppar av det tänkta majoritetssamarbetet i Härjedalens kommunfullmäktige.
– Vi måste sätta partiets bästa först, säger ordförande Lars Bygdén (FP)

Det tänkta samarbetet mellan S, V, lokala Vox Humana och Folkparitet skulle ha inneburit en koalition med 20 av 39 mandat. Nu har Folkpartiet beslutat att gå i opposition tillsammans med Centern och Moderaterna, vilket innebär att den planerade koalitionen inte får någon egen majoritet.

Sverigedemokraterna och Härjedalspartiet blir vågmästarpartier.

– Det har varit ett mycket svårt beslut. Vi måste se till Härjedalens bästa men i det här fallet måste vi sätta partiet och dess medlemmar först, säger Lars Bygdén.

Enligt honom har partiet fått erbjudande från oppositionen om en plats i varje nämnd, utom Miljö och Bygg, samt en plats i kommunstyrelsen. Det är mycket för ett parti som bara tog ett mandat.

– På det här sättet tror jag att vi får ett betydligt bredare inflytande.

Men har ni engagerade politiker som är beredda att fylla de olika platserna?

– En bra fråga. Glädjande nog har det visat sig att jag kan svara ja på den, säger Lars Bygdén.

Kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke (S) vill inte ge några kommentarer kring de avbrutna förhandlingarna med Folkpartiet.

– Jag säger till dig som till alla andra som ringt i dag. Vi ska ha möte (arbetarkommunen) på måndag. Innan dess vill jag inte säga så mycket, säger Zetterström-Bäcke.

Folkpartiets ordförande Lars Bygdén hoppas nu på ett gott samarbete med de blivande politiska motståndarna S, V och Vox Humana.

– Jag hoppas innerligen att både majoriteten och vi i alliansen kommer att anstränga oss för att hitta samförståndslösningar. Annars är ju risken med den situation vi har i dag, med vågmästarpartier, att det blir tvärstopp i hela Härjedalen, säger Lars Bygdén.

Vox humanas starke man Pelle Persson hoppar däremot inte av samarbetet och passar på att ge Lars Bygdén en liten passning.

– Har jag en gång bestämt mig så ändrar jag mig inte. Vi hade en gemensam plattform innan valet som vi kom överens om, säger han med eftertryck.

Socialdemokraternas möte hålls måndag klockan 18.30 på Folkets hus i Sveg. På tisdagen ska Socialdemokraterna, Vox humana och Vänsterpartiet presentera sin gemensamma "regeringsförklaring".