Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi ser det som oerhört viktigt att hålla koll på det här"

Närmare var tredje anställd på Regionförbundet i Jämtlands län har uppdrag i privata företag. Det vanligaste är att driva ett eget konsultföretag.

ÖP har begärt ut en lista med samtliga anställda på Regionförbundet i Jämtlands län. Därefter har det kontrollerats mot offentliga register om de anställda har uppdrag i egna eller andras företag.

Det visade sig att 58 av de 171 namnen på listan har någon slags företagsanknytning. Någon enstaka sitter i en företagsstyrelse å regionförbundets vägnar. En del har skogsförvaltning som enskild näringsidkare.

Det allra vanligaste är att driva någon slags konsultföretag som ska hjälpa kunder med exempelvis IT och datakommunikation. Andra sysslar med personalfrågor och företags organisation.

– Bisysslor är något man ska fylla i. Vi går igenom anställdas bisysslor regelbundet, säger Berit Eriksson, områdeschef för verksamhetsstöd på Regionförbundet Jämtlands län.

Hon berättar att cheferna resonerar med de anställda om deras företagsengagemang. Det görs också en bedömning om det är en bisyssla som inte riskerar krocka med uppdraget på regionförbundet.

– Vi är verksamma inom många sorters områden. Vi gör faktiskt stickprov för att kontrollera bisysslorna, säger Berit Eriksson.

Hon berättar att det ofta sker i samband med utvecklingssamtalen eftersom bisysslor är en fast punkt som tas upp med vare anställd.

– Vi ser det som oerhört viktigt att hålla koll på det här, säger Berit Eriksson.