Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi skickade in låten utan avsändare”

Centerpartiet i Jämtlands egen låt tog sig in på P4-listans förstaplats. Något låtskrivaren säger sig ha lyckats med under ”kuppartade former”.

Annons

Baserat på Centerpartiet i Jämtlands bok ”Brevet från framtiden” skrevs låten ”Drömmen om Jämtland”. Tidigt i somras utmanade låten på P4 Jämtlands egen topplista ”P4 Toppen”, och låten rusade direkt upp på listans förstaplats.

Enligt radiokanalens hemsida framförs låten av ett band som kallar sig Candidaterna, som består av bandmedlemmar under pseudonymerna Steve Elite, El Edfunconiño, Robbie Sundance och Powl Ancarr.

Patrik Andersson (C) är känd från bandet Dunderpatrullen och kandiderar inför valet på alla tre listor till Riksdag, Kommun och Landsting. Nu träder han fram som en av låtens två upphovsmän.

– Absolut är det en partipolitisk låt som är skriven för Centern. Namnet Candidaterna hänvisar till alla kandidater i Jämtland – så det är absolut inte bara min låt utan den ska ägas av kollektivet, säger Patrik Andersson.

Han skrev låten tillsammans med Robin Sundman och de använde en refräng på jamtska som Patrik redan hade på lager. Låten spelades upp för första gången på Centerpartiet i Jämtlands nomineringsstämma i Trångsviken i höstas.

Låtens politiska ståndpunkter är hämtade ur ”Brevet från framtiden” som har temat i en framtidsvision av Jämtland år 2020.

– Det kan jag villigt erkänna att vi tog oss in på listan under mer eller mindre kuppartade former. Vi skickade in låten utan någon vidare avsändare, för jag ville inte att det skulle synas att låten var i mitt namn. Det hade man nog kunnat gissa sig till. I radioversionen är de ”fula” partipolitiska orden bortskalade. Vår låt har kommit lite i skymundan i och med Centerns låt ”Nära dig” som Patriks Combo gjorde en version av, säger Patrik och fortsätter:

– I den långa versionen nämns en rad som ”innerst inne är vi alla en Centerpartist”.

Patrik Andersson tror själv att musik kan betyda oerhört mycket för politiken:

– Ja, man ser ju att Moderaterna har sina egna ”dängor” och Centern har ju som enda borgerliga parti en egen kampsång – ”Lokalsamhällesvisan”. Man ska inte underskatta låtar med politiska budskap. Bland de borgerliga är det ovanligt, men sossarna och vänsterpartiet ska inte ha ensamrätt på det.

Är ”Drömmen om Jämtland” en vallåt?

– Ja, det tycker jag. Det är en kampanjlåt för Centern i Jämtland som de står bakom och det är deras låt. Jag har skrivit den ideellt, men kanske får royalty från Spotify.

Kommer du själv att använda låten i din egen personvalskampanj?

– Jag vore ju dum om jag inte gjorde det.