Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi sköt så många vi kunde, men det var ändå för litet"

Den 13:e mars högtidlighölls minnet av de de svenska Finlandsfrivilliga under andra världskriget vid en ceremoni i Stockholm. Ledarredaktionen var på plats.

Lyssna på längre samtal i Podd 72:s avsnitt 24: "De finlandsfrivilligas minnesdag" . Podd72 kan även laddas ned från iTunes och Acast. På poddens hemsida finns också fler bilder och länkar om dagen.

Lyssna på Kurt Antskog i klippet.

”Vi sköt så många vi kunde, men det var ändå för litet...Krig är en historia där varje man har sina egna upplevelser, för en del är de svåra och för andra är upplevelserna mindre svåra. Tacka Gud ska man göra för att man var ung när man var ute”

Orden kommer Kurt Antskog som är finlandssvensk krigsveteran som bor i Sverige. När Finlands president Sauli Niinistö kom på Stockholmsbesök i måndags för överläggningar med statsminister Stefan Löfven (S) om försvars- och säkerhetsfrågor så var den valda dagen ingen slump. Måndagen sammanföll med minnesceremonin för de svenska finlandsfrivilliga där Kurt Antskog hade hedersuppdraget som finländsk fanbärare.

Kronprinsessan Victoria och president Niinistö lade ned varsin krans vid Finlandsmonumentet, där även prins Carl Philip och försvarsminister Peter Hultqvist deltog. Syftet var att högtidlighålla minnet av de 13 000 svenskar som stred som frivilliga i Finland under andra världskriget i frivilligkåren, Hangöbataljonen, frivilligkompaniet och F19. Cirka hundra stupade och omkring två hundra sårades allvarligt.

Inledningen till den omfattande Finlandshjälpen var Vinterkriget som bröt ut 1939. Hjälpen till Finland blev en nationell angelägenhet. Insamlingar, statsstöd och vapenleveranser kombinerades med de frivilliga som anslöt sig till Finlands armé.

Bakom krigsutbrottet låg Stalins och Hitlers pakt att dela östra Europa. Polen krossades, Baltikum slukades medan Finland behöll sin självständighet efter hundra dagars hårda strider. Priset för självständigheten blev högt. Över 22 000 stupade och den näst största staden Viborg gick tillsammans med Karelen förlorat.

Läs mer: Glöm inte Baltikums moderna Askungesaga

13 mars är dagen då Moskvafreden avslutade Vinterkriget. Det är en dag då Finland minns sina veteraner, och som president Niinistö sade i sitt tal på inne på Finlands ambassad; …”en dag som påminner oss om de uppoffringar som gjorts av veteraner och frivilliga. Vi, de yngre generationerna bär nu ansvaret för att veteranernas sak sköts med heder:”

Knut Eklund, 96 år, riktigt strålade av glädje när han pratade om det som blev en minnesvärd dag. Så minnesvärd att handen som fått hälsa på kungligheter, presidenten och minister inte skulle tvättas på en vecka.

"Glädjen att få vara här idag! Ett minne för livet, tänk att få vara med om det här när man är 96 år!"

Läs mer: Varningen - Finlands självständighet kan komma att ifrågasättas

Knut Eklund var frivillig i fortsättningskriget som bröt ut 1941 och låg söder om floden Svir i Fjärrkarelen. Svenska frivilligkompaniet ingick i det svenskspråkiga infanteriregementet 13 där Kurt Antskog tjänstgjorde. 73 år senare bor Kurt i Stockholm.

"Den här dagen betyder att vi får den uppskattning som verkligen är på sin plats. För utan veteraner och stridsfolk hade det inte varit det läge vi har idag. Det måste finnas folk som är beredda att ta till gevär när det behövs, så illa är det."

Kransnedläggningen arrangeras varje år av Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförening. Styrelseledamoten Eric Björklund är också historiker, journalist och författare som skrivit flera böcker om Finland under kriget.

"Jag tycker det är så viktigt för rikssvenskarna att förstå att det som skedde i Finland var så oerhört avgörande för vår framtid också. Frivilliginsatsen och det Finland gjorde under kriget har vi all anledning att vara djupt tacksamma över i Sverige."

Bland gästerna under dagen fanns försvarsminister Peter Hultqvist (S), vars mamma kom från Finland till Sverige som krigsbarn.

"Den här dagen är en symbol för den svåra tid som var under andra världskriget då Finland kämpade för sin självständighet. Det är klart att historia och framtid hör ihop, därför tycker jag själv att det är viktigt att närvara", sade Peter Hultqvist i minglet.

Läs mer: Infiltration av Yle rullas upp när kampanj mot prisbelönt journalist avslöjad

Sverige och Finland samarbetar allt närmare inom försvars- och säkerhetspolitiken. Numera sker planering också bortom ”fredstida förhållanden” även om det inte är en fördragsfäst relation. Då spelar minnet av historien en roll för samhörigheten, något även president Niinistö betonade för ledarsidan.

"Det var mycket rörande att diskutera med svenska veteraner och frivilliga. Jag tror att andan om att vi i Norden är tillsammans har kommit tillbaka igen. Det gäller inte bara säkerhetsfrågor. Om man söker efter en stabil helhet i världen så är det den nordiska helheten. Jag tycker att vi behöver samarbeta mera, inte bara för Nordens skull utan även för världens skull. Vi har mycket att ge i dessa tider."

Och halvt på skämt men ändå med allvar i rösten så konstaterade 93-årige Kurt Antskog att om man får besök så ska man vara redo att ta emot…

"Jag har tjänat i finska armén. Och det är jag beredd att göra det igen om det behövs."

Läs mer: Soini - som tigrar och lejon tillsammans

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast. '

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar