Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi sökte upp en av hennes döttrar som fortfarande lever"

Fåfängan, Kopparslagaren och Traktören är namn på kvarter i stan. Men hur fick stadsdelar och gator egentligen sina namn och vad pysslade östersundarna med här för 100 år sedan? Under några veckor framöver kommer Landsarkivet bjuda på små historier om olika delar av stan här i 100 procent Östersund. Vi börjar på Fältjägargränd, eller Cellgränd som gatan tidigare hette, och historien tar sin början i en liten flickas dagbok.

Den lilla flickan hette Ida Larsson och bodde i lägenheten ovanpå nuvarande café Prästgatan 12.

– Hennes dagbok blev inlämnad till Jamtli och de lämnade den i sin tur till oss. Vi sökte upp en av hennes döttrar som fortfarande lever och som bor i Ljusdal och fick originalet av dagboken och fotoalbum, säger Jim Hedlund på Landsarkivet.

Dagboken var således en stor anledning till att Landsarkivet och Jamtlis stadsvandringar kom till. Genom dagboken, minnesanteckningar, privatarkiv, personarkiv och handböcker från kommunen formades en informationsrik guidad tur genom stan som numera har gåtts av många privatpersoner och skolklasser. Dessa kan fortfarande ordnas vid efterfrågan, men i dag hålls stadsvandringarna även inne på Jamtli med bildvisning.

– I slutet på 1960-talet och början av 70-talet revs många byggnader i stan. Här stod fängelset som togs i användning 1861 och revs 1970, säger Jim Hedlund, medan han plockar upp foton ur en resväska som han kallar Idas väska.

Han plockar upp fler foton ur väskan, bland annat på Färjemansleden, som tidigare bara var en liten gränd, på Stortorget och på nuvarande "Apberget" där "Nytorget" låg med sitt stående tivoli.

"Perman och Fåfängan" är en programpunkt ur "After Work" som är ett samarbete mellan Landsarkivet, Föreningsarkivet och Jamtli och föredraget går att lyssna på varje torsdag, klockan 13.00 på Jamtli.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.