Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi stöder Nationalmuseum Norr

Ett nutida och framtida museum är en del i en samhällsutveckling, fylld av kombinationen kulturarv och nytänkande.

Ett museum är i ständig förändring mellan uppdragen bevara och synliggöra samtid.

Nyligen presenterade Nationalmuseums överintendent Berndt Arell Nationalmuseums syn på projektet och varför de vill satsa på Östersund och Jamtli: "Det här är ingen dagsslända från Nationalmuseums sida utan en äkta vilja på ett samarbete".

Nationalmuseum har ett nationellt uppdrag att verka regionalt. Pengar för de regionala uppdragen tas upp i museets budget och så kommer också att ske avseende driftsbidrag till ett NM Norr.

Museet har 700 000 föremål och visar endast 4 procent – ett slöseri av resurser.

Nationalmuseum Norr kommer förutom konst att inrymma form och design, lokala utställningar, skapande verkstäder och förvaringsutrymmen. Lokalen ska inte begränsas till bara konst och design, utan har även möjlighet att integrera musikupplevelser, litteraturkvällar med mera.

För att lyckas med etableringen av Nationalmuseum Norr är den lokala förankringen och engagemanget grunden, och det vill vi liberaler stödja.

Vad kan ett konst- och designmuseum tillföra regionen?

• Lokal stolthet

• Fler besöker länet och därmed ökar andra näringar.

• Turistmagneten Jamtli ökar antalet besök och därmed intäkter för utveckling och tjänster.

• Utbildningar i design, konst, pedagogik.

• Regionen blir en del av Nationalmuseets verksamhet, vilket är lika med kunskap och utveckling. Länet behöver externa parter.

Liberalernas Länsförbund vill tydligt säga att Nationalmuseum Norr ökar regionens demokrati, tillgänglighet, kulturupplevelser, människors kunskap och näringsverksamhet.

Liberalernas länsförbund genom Susanne Kindström och Kia Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel