Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi stödjer Byggnads

Vi stödjer Byggnadsarbetarnas krav på att de stora byggföretagen ska ha hela ansvaret när de anlitar underentreprenörer på sina byggprojekt.

Det finns många exempel på oseriösa underentreprenörer som betalar ut mycket låga löner och ibland till och med ingen lön alls till sina anställda.

Byggnads försöker få dem som jobbar i dessa företag att gå med i facket, men många skulle få sparken om de organiserade sig.

Varje företag har enbart ansvar för sina egna anställda när det gäller att löner betalas ut och att de har rimliga arbetsförhållanden.

De stora byggbolagen anlitar underentreprenörer i flera led för att de ska få lägre kostnader och ta mindre risker. Huvudentreprenören behöver de inte ta ansvar för om de underställda företagen vägrar betala ut rimliga löner.

Sveriges Byggindustrier som företräder byggföretagarna har fört fram en massa olika argument om varför det inte skulle fungera med ett huvudentreprenörsansvar. I flera länder som infört liknande system har det visat sig att arbetsgivarnas oro inte blivit verklighet.

I lördagens ÖP har Svenskt Näringsliv en helsidesannons där de beskriver byggnadsarbetarna som bortskämda och högavlönade och att strejkvarslet handlar om pengar. Det är inte sant.

Byggnads tar ansvar inte bara för sina medlemmar utan också för mänskliga rättigheter för de arbetare som kommer från andra länder och arbetar här.

De tar också ansvar för att byggbranschen i Sverige inte förstörs av kortsiktigt tänkande och vinstmaximering.

Byggnads har förhandlat med Sveriges Byggindustrier i mer än ett år, men inte kommit någon vart med frågan. De har tvingats att sätta hårt mot hårt och har nu varslat om strejk.

Vi i Vänsterpartiet Jämtlands län stödjer Byggnads.

Vänsterpartiet Jämtland genom Stig Söderin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel