Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi storsatsar på att öka mobiltäckningen

Vi gör en storsatsning för att öka mobiltäckningen i hela landet. I Jämtlands län planerar vi att öka antalet basstationer med 88 procent, med bättre samtalskvalitet och snabbare, mer stabil surf som följd.

När utbyggnaden är klar 2016 ska vårt gemensamma 2G/4G-nät täcka 90 procent av Sveriges yta, mot 70 procent i dag.

En så omfattande utbyggnad är komplex, och många aktörer behöver vara involverade för att täckningen ska bli bättre.

IT-minister Anna-Karin Hatt (C) har genom regeringens samarbetsorgan Bredbandsforum konstaterat att den offentliga sektorn behöver samarbeta med operatörerna i dialog om bygglov, fiber- samt elanslutningar. Kommunerna har en viktig roll att spela, liksom elbolagen som leder el till våra basstationer.

Det finns goda exempel på att man på regional nivå prioriterat mobiltäckningsfrågan. Ett sådant är Öland, där Borgholm samt Mörbylångas kommunalråd bjudit in oss till dialog tillsammans med sina bygglovsansvariga.

I andra änden av landet har Norrbottens län och kommuner visat stort engagemang för att förse våra basstationer med fiber.

Även i framtiden kommer det finnas platser där täckningen är mindre bra. Ett sätt att göra dem färre är att hitta modeller för samfinansiering mellan stat, kommuner och operatörer.

I Norge har en sådan modell lett till att över 100 nya master byggts på platser som troligen aldrig skulle fått mobiltäckning annars. Förslaget har tagits vidare av Bredbandsforum och vi ser fram mot att en anpassad modell prövas i Sverige

Vi operatörer är beroende av smidiga bygglovsprocesser, fiber och el till basstationer samt en regional samordning. Om vi blir bättre på att samarbeta kan vi lyckas med ambitionen att bygga ett ännu bättre mobilnät.

Lars-Åke Norling, vd Telenor Sverige

Thomas Ekman, vd Tele2 Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel