Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi straffar ingen för att man är fackligt aktiv"

Det säger Bengt Bergqvist (S) som kommentar kring turerna med Kristina Fluur Hedman i Jämtlands läns landsting.

ÖP har berättat om Kristina Fluur Hedman, som tidigare var fackligt engagerad i Vårdförbundet.

När hon skulle återgå till sitt jobb som sjuksköterska blev det problem. Hon tror själv att hon anses besvärlig hos en del i landstingsledningen, på grund av sin fackliga bakgrund.

Oppositionspolitikern Christer Siwertsson (M) är upprörd över misstanken om att Fluur Hedman straffas för sitt fackliga engagemang, och har ställt en interpellation till Bengt Bergqvist (S), som är ledamot i landstingsfullmäktige och ordförande i personalpolitiska utskottet.

– Vi straffar ingen för att man är fackligt aktiv. Vi stimulerar det i stället, säger Bengt Bergqvist till ÖP.

– Sedan har vi ett regelverk och en modell för om man – oavsett vilken anledning – varit borta och kommer tillbaka till arbetet. Om det till exempel krävs en uppfräschning av tidigare kunskaper, säger han.

Han säger att det pågår en diskussion och en förhandling mellan arbetsgivare och arbetstagare.

– Den ska inte hållas i media. Men att den pågår, det har jag säkerställt mig om, säger han.

– Vi tar ansvar för den personal vi har, och vi vill att man ska engagera sig fackligt. Man får finna en väg tillbaka, i varje enskilt ärende, och följa de regelverk som finns.