Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Vi tar hand om de som är sjukast först

– Jag förstår att man kan bli upprörd om man sitter och väntar, men personalen jobbar allt vad de kan.

Annons

Det säger Anita Secher, som är chef för akutområdet på Östersunds sjukhus. Hon kan inte uttala sig om det enskilda fallet med Benno Alander, men hon berättar att personalen på akuten använder ett system som innebär att en turordning upprättas efter hur allvarliga tillstånd de väntande patienterna har.

– Vi tar hand om de som är sjukast först och sådant som det är bråttom med tas alltid omhand i rätt tid. Men för dem som är mindre sjuka kan det bli mer väntan och kommer man en dag när det är många svårt sjuka så kan man tyvärr få vänta länge.

Anita Secher berättar att målsättningen är att de flesta inte ska behöva vara mer än fyra timmar på akuten och det pågår ständigt ett utvecklingsarbete för att förbättra för patienterna.

– Vi håller på att titta på hur vi kan bemanna för att förbättra flödet.

Fler och fler söker vård på akuten och därför har trycket ökat successivt de senaste åren. I likhet med Benno Alander önskar Anita Secher en ökad läkarbemanning, men hon tror inte att det skulle lösa alla problem.

– Det finns de som kommer att få vänta även om vi skulle ha fler läkare. Det gäller också att utveckla arbetssättet.

Beträffande Benno Alanders misstanke om att Socialstyrelsens uppgifter om väntetiderna på akuten inte är korrekta säger Anita Secher:

– Vi skickar inte in några friserade siffror, de är tagna direkt ur vårt system.