Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– VI trodde inte att det var så illa

Det var ödsligt kring borden när Vänsterpartiet i Krokom bjöd in unga för att prata om det låga valdeltagandet bland kommunens förstagångsväljare.

Endast två personer dök upp och de hade vägarna förbi i andra ärenden.

– Det känns ledsamt att demokratin hos en del är av mindre vikt och det är ledsamt att politikerna har misslyckats att få fram budskapen till unga väljare, säger Jörgen Blom (V), som toppar Vänsterpartiets lista till kommunfullmäktige.

Häromdagen berättade Dagens Nyheter om en undersökning som visar att Krokoms kommun hade landets lägsta valdeltagande bland förstagångsväljare 2010. Endast 42 procent av de yngsta väljarna röstade. Jörgen Blom och Jessika Svensson (V) reagerade starkt när de läste om det.

– Vi var chockade att det var så lågt valdeltagande bland förstagångsväljarna. Vi trodde inte att det var så illa. Det är oroande när man ser till demokratin, säger Jörgen Blom.

Det var mot den här bakgrunden som gick de ut på Facebook med en inbjudan om att unga väljare var välkomna till bänkarna utanför Frasses i centrala Krokom på söndagseftermiddagen för att diskutera situationen. De bjöd på våfflor också för att locka så många som möjligt. Jörgen Blom påpekar att arrangemanget inte syftade till att värva röster, det handlade om att få höra hur unga väljare resonerar.

– Vi vill veta varför det ser ut som det gör med det låga valdeltagandet i Krokom. Vi ville höra de ungas röst kring det här och inte bara våra egna gissningar.

Men det var inte många frågetecken som rätades ut och våfflorna blev det ingen åtgång på heller. Endast två unga kvinnor stannade till och pratade en stund.

Jörgen Blom uppmanar unga väljare att testa någon valkompass och prata med andra om politik och om valet. I hopp om att flera förstagångsväljare ska använda sin demokratiska rättighet den här gången.

– Det är viktigt att använda sin röst. Gör man inte det gör någon annan det.

Sedan krävs antagligen ett mer långsiktigt och strukturerat arbete för att komma till rätta med problemet. Jörgen Blom anser att politikerna måste bli mer lyhörda och det måste ske långt innan de unga fyller 18 och får rösta. Han konstaterar också att många av de politiska frågorna i Krokom har bäring på unga människors vardag, men engagemanget är uppenbarligen lågt när det kommer till val och röstning.

– Det är ett systemfel om valdeltagandet rasar. Nu blir det upp till kommunen och alla partier att ta reda på varför det ser ut så här.

Ökade satsningar på skolval kan vara ett sätt att öka intresset, tror Jörgen Blom. Han tror också att möjligheten att rösta elektroniskt måste utredas. Eller varför inte skapa något event i anslutning till valdagen?