Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi tvingas hämta vatten från sjön"

Ingen ström, ingen telefoni och inget vatten.

Stora Blåsjön slogs ut helt av stormen Hilde, rapporterar ortsbor på plats.

Per-Anders Persson har tagit sig upp på Blåsjöfjället mellan Jormvattnet och Stora Blåsjön för att få telefonkontakt med omvärlden. Där, på lite högre höjd, återkom mobiltäckningen sporadiskt under måndagsdygnet.

– Det är lite kärvt just nu, kan man säga. Strömlöst, ingen telefoni och ingen vattenförsörjning. Det är nog ingen tvekan om att Stora Blåsjön tog största smällen av det här ovädret, säger Per-Anders Persson som tillbringade själva stormdygnet i Häggnäset utanför Gäddede.

– Det blåste ju fruktansvärt mycket även där, men det var först när jag började köra norrut dagen efter som jag förstod att inte det var någon vanlig snöstorm. Det blev bara värre och värre, ja lite kymigt faktiskt.

Hur ser det ut på plats?

– Vägarna är hyfsat farbara och husen har klarat sig förhållandevis bra, sånär som på något tak. Men däremot har nästan alla ledningar blåst ned på marken. Det är klart att det frestar på att vara utan ström så länge, många har frysen full efter älgjakten och själva hade vi nio grader inomhus innan vi fick tag på en elgenerator.

Hur löser ni vattenförsörjningen?

– Hittills har vi hämtat vatten i dunkar från sjön och tagit smältvatten till toaletterna. Men vi har ju inget varmvatten och nästa orosmoment är nog att ledningarna riskerar frysa sönder i husen. Det ska ju bli rejält kallare nu och många fritidshus häruppe står bara på grundvärme, säger Per-Anders Persson.

– Det positiva är väl hur alla verkligen hjälps åt för att reda ut den här krisen. Alla som kan ställer upp och lånar ut ved och batterier. Det är jäkligt kul att se vilken sammanhållning som finns när det bränner till.

Har ni fått några besked om när strömmen kan vara tillbaka?

– Svaren varierar lite på vem man frågar, allt ifrån i kväll till i slutet på veckan har jag hört. Det enda jag kan säga är att linjemontörerna gör ett jättejobb, de sliter dygnet runt för att laga ledningarna, säger Per-Anders Persson.