Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi undrar fortfarande om det finns en dold agenda

Ja, AnnSofie Andersson (S), vi har råd att tacka nej till externa investmentbolag som bygger för att genast sälja vidare utan att bry sig ett dyft om Östersund och vad som händer sedan.

Att jämföra TK Development (TK) med lokala investerare är väl ändå att blanda ihop äpplen och päron. Lokala investerare borgar för långsiktighet vilket är en förutsättning för hållbarhet, ett av kommunens ledord.

TK har letat upp den mest attraktiva ytan och lockar med att investera 200 miljoner och sedan lämna scenen. Då står AnnSofie Andersson & Co beredda att använda det reservområde som ritats ut i planen om utökad detaljhandel i Odenskog, godkänt av kommunstyrelsen 2008 (det fanns inte med i den ursprungliga handelspolicyn från 2007).

Hur motiverar man det för de, delvis lokala, investerarna som är beredda att investera över 300 miljoner på det redan planlagda området mellan Jula och nya Ica Kvantum? Där är redan svårt att hitta hyresgäster, säkert mycket beroende på att marknaden avvaktar beslut om området runt Betongen först.

Är det så företag som valt att investera i Östersund behandlas, apropå långsiktiga spelregler? Vi undrar fortfarande om det finns en dold agenda.

Förra veckan gjorde kommunens tjänstemän en presentation av planerna runt Storsjö Strand, visioner och ritningar gav en fantastisk bild av en helt ny stadsdel med fokus på miljö och hållbarhet. Här kommer lokala byggherrar att investera och genera jobb åt lokala företag under lång tid framöver.

Planerna visar att det, i enlighet med trendutvecklingen, kommer att finnas både handel och serviceinrättningar i anslutning till bostadsområdena. Detta kommer sannolikt att genera ett flertal arbetstillfällen. Inför denna utveckling av vår stad måste det vara viktigare än någonsin med en levande stadskärna!

Överst bland de övergripande målen i Östersunds handelspolicy står "Utveckla och värna livskraftig stadskärna". Vår argumentation stöder tydligt detta och de övriga målen i policyn.

Som vi tidigare nämnt har Östersund Handel bekostat en statistiskt säkerställd opinionsundersökning som också tydligt visar att majoriteten av kommuninnevånarna tycker som vi!

Enligt AnnSofie Andersson är S ödmjuka och insiktsfulla inför det faktum att inget parti kommer att få egen majoritet i kommunvalet i höst. Då kan man också ta åt sig av konkreta argument och lyssna på vad en majoritet av invånare och företag tycker.

Det är inte rimligt eller försvarbart att flytta en fungerande förskola för 55 miljoner av skattemedel för att ge plats åt några köplador som kommer att ge 40–50 nya jobb netto!

Med den bristande respekt de styrande visar är det inte konstigt att Östersund rasat 26 platser från, redan låga 165:e (134:e 2011) till 191:a plats av 290 i Svenskt Näringslivs senaste mätning av företagsklimatet i Sveriges kommuner.

Annette Lindow, ordförande Östersund Handel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel