Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi utför uppdraget enligt plan"

Cheföverläkare Sverker Svensson motsätter sig inte att Sture Bergwall vårdas i Jämtland.

Annons

Sverker Svensson, chefsöverläkaren för psykiatrin i Jämtland har enligt TT tidigare i en skrivelse till förvaltningsrätten sagt att han tycker det är märkligt att Bergwall går direkt från sluten vård till öppen och att vården förläggs så långt från hemkliniken. I dag säger han till ÖP:

– Jag motsätter mig inte hans vård i Jämtland. Det är dock extremt ovanligt att en person går från sluten till öppen rättspsykiatrisk vård utan att dessförinnan passerat en period av utevistelse inom sjukhusområdet respektive permisson, säger Svensson.

Nu har detta dock skett. Chefsöverläkare Valdislav Ruchkin skriver i vårdplanen att alla friförmåner har fungerat bra. Bergwall har från och med slutet av januari börjat få permissioner och varit i Falun flera gånger. Just nu är han beviljad permission i över tio dagar i sträck.

Bergwalls grundstörning kvarstår, enligt vårdplanen. Däremot har han under lång tid visat att han kan fungera "utan att återfalla i brott" och att hans "mående har varit stabilt", framgår av vårdplanen. Av vårdplanen framgår också att han inte ätit medicin på flera år, och inte behöver det nu heller.

Om Bergwall skulle börja missbruka så ökar det risken för återfall. Två gånger i veckan måste han lämna prov så att läkarna kan försäkra sig om att han håller sig från alkohol och droger.

Sverker Svensson vill göra ett tillrättaläggande.

– Jag har aldrig motsatt mig hans öppna vårdform vissa, bland annat media, har tolkat det så. Kommer en dom om öppen rättspsykiatrisk vård kommer vi att utföra uppdraget här i Östersund enligt plan, säger Svensson.

Nu ska förvaltningsrätten titta på vårdplanen, därefter ska domstolen fatta ett beslut om Bergwall ska skrivas ut från den slutna rättspsykiatriska vården. Men om han släpps från den slutna vården flyttar han till Jämtland framgår av vårdplanen.

– Dom brukar vanligen komma inom en vecka, därefter tar det ytterligare tid innan domen vinner laga kraft, avslutar Sverker Svensson.