Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Vi utgår från en melodi eller en ton och spelar fritt

För kvällens spelning i Teaterfoajén står de namngivna som Arg/Glad. Men egentligen heter de, sedan en tid tillbaka, Kolibri.

Annons

– När vi fick spelningen hade vi egentligen inget namn, vi var bara tvungna att hitta på något, säger Are Engen Steinsholm.

– Vi har hetat en massa namn, konstaterar Hannes Franck, och försöker förklara varför de fastnade för just Kolibri.

– Det är ganska passande för musiken vi spelar, kolibrier är ganska fina men de ...

Han tystnar och flaxar med armarna.

– De flyger snabbt iväg och omkring, fyller Isak Hedtjärn i.

Nu heter alltså jazzkvartetten från Birka Folkhögskola Kolibri, och i kväll spelar de i Sensus regi på Storsjöteatern före Magnus Vikberg trio.

Kolibri bildades i höstas av de fyra killarna som alla som läser musik på Birka Folkhögskola. Två av dem läser på folkmusiklinjen, två på jazzlinjen. Första dagen då de spelade tillsammans tyckte de att det var så kul att de bildade ett band.

Kolibri spelar något som de själva förklarar som fri jazz.

– För oss betyder det mest att det är improviserat, vi utgår från en melodi eller en ton och sedan spelar vi fritt, säger Are Engen Steinsholm.

Men han får inte helt medhåll från Isak Hedtjärn.

– På sätt och vis är det så fritt, men ändå inte helt. När vi började spela var det för att vi började jamma. Sedan började vi spela låtar och fortsatte att improvisera, säger han.

Hur som helst kommer Kolibri i kväll bjuda på egenskrivna låtar, alla fyra skriver material till gruppen. Under hösten har de spelat för publik några gånger, och det har varit roliga spelningar.

– Det är inte lika mycket som kan gå fel när man improviserar, det kan bara gå åt olika håll, konstaterar Sasha Marko.