Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi väljer ett liv bortom arbetslinjen

Vänsterpartiet driver frågan om sex timmars arbetsdag, precis som moderaterna Saila Quicklund och Jonas Jacobsson Gjörtler skriver. Det handlar om människosyn och prioriteringar.

Ett allt mer tempofyllt arbetsliv stressar sönder hälsan, orken till engagemang i föreningsliv och relationerna till våra nära. Rekordmånga människor är utan arbete.

Många, speciellt kvinnor, orkar inte eller har inte möjlighet att arbeta heltid vilket bland annat resulterar i sämre pension – 80 procent av dem som endast har garantipension är kvinnor.

På arbetsplatser i hela landet får vi ofta höra: Jag orkar inte arbeta heltid, trots att jag behöver pengarna, det är för tungt. Jag arbetar 75 procent för att hinna med familjen. Hör inte även Moderaterna detta?

Quicklund och Jacobsson Gjörtler hävdar att sex timmars arbetsdag skulle innebära kostnader som skulle hota välfärden. Det skulle kosta runt 75 miljarder kronor, och då räknar vi inte in samhällsvinsterna i form av bättre hälsa och minskad arbetslöshet.

Enbart jobbskatteavdraget kostar 80 miljarder per år. Sedan 2007 har det kostat samhället 290 miljarder. Det handlar om att välja.

Vi kan välja skattelättnader för dem som redan har, och att skattemedel ska gå till privata vinster inom äldreomsorg och skola, att vi ska arbeta tills vi är 75 år i ett arbetsliv där arbetsplatsolyckorna ökar, och där de som inte har arbete straffas.

Vänsterpartiet väljer i stället en välfärd utan privata vinster och arbetstidsförkortning; ett liv bortom arbetslinjen.

Jessika Svensson (V) riksdagskandidat, Krokom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel