Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill avskaffa systemet med laglott

Svar på "Förtjänar inte jag att ärva?", Åsikter 24 januari.

Signaturen "Dålig Dotter" beskriver en situation där hon faktiskt terroriserats av sin mor.

Låt därför detta stå klart: Den förälder som beter sig på det sätt som beskrivs förtjänar inte att kalla sig för förälder. Den förtjänar att betala sina barn ett skadestånd för det lidande den utsatt dem för.

Problemet med dagens laglottssystem är dock att ett barn kan bete sig precis så som beskrivs mot en förälder, men ändå få ärva – ja, till och med få ärva tillbaka ett eventuellt skadestånd.

Cuf vill inte avskaffa arvsrätten. Vad vi vill göra är att avskaffa laglottsystemet när det är fråga om vuxna barn. Laglotten innebär att bröstarvingar har rätt till hälften av kvarlåtenskapen när någon gått bort.

Det är ingen tvekan om att föräldrar har ett ansvar för att försörja omyndiga barn, men det är svårt att motivera varför man ska ha den skyldigheten när barnet är vuxet – och dessutom kanske betett sig illa mot föräldern.

Ingen förälder ska ha rätt att skada sina barn så som insändaren beskriver. Det är dock en helt annan fråga än den om laglotten.

Hanna Wagenius

förbundsordförande CUF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel