Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill få fakta på bordet

Signaturen ”Förundrad kommuninvånare” frågar om oppositionen har förtroende för styrelsen i Östersundshem. Vederbörande gör detta med utgångspunkt från den förtroendeförklaring kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) gjort i medierna. Var står oppositionen i förtroendefrågan? Här är vårt svar:

En genomgående kritik från oss i oppositionen mot majoriteten har varit den mot brister i ägarstyrningen av kommunens bolag.

En typisk sådan brist är att en ägare springer ut och gör eller begär förtroendeförklaringar för en styrelse när det är outredda sakfrågor som egentligen först ska diskuteras.

En bolagsstyrelse har ägarens förtroende till den dag den inte har det längre. Då begär ägaren en bolagsstämma och byter styrelse. Det hade ur den aspekten varit direkt anmärkningsvärt om AnnSofie Andersson uttalat något annat än ett fortsatt förtroende.

Oppositionens utgångspunkt i frågan om Östersundshems affärer är att kommunen i sin ägarroll först bör klarlägga fakta, bland annat genom en oberoende värdering av förvärvet av Fältjägaren 8 AB.

Därefter bör kommunen se över ägardirektiven och förnya instruktioner till vd och styrelse. Och sedan vid en extra bolagsstämma ta ställning till hur översyn och värdering utfallit.

Då, och först då kan en förtroendediskussion vara relevant, och då kommer vi att ge vårt svar i den frågan. Men just nu vill vi få fakta på bordet och samtidigt sköta processen som en ägare bör sköta den.

Pär Jönsson (M), Bosse Svensson (C), Pär Löfstrand (FP), Emanuel Sandberg (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel