Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill ha fiber i byarna

Svar på "Bredbandssatsning fördubblas", Åsikter 4 april.

Anna-Karin Hatt (C) konstaterar att "57 procent av alla svenska hushåll kan teckna ett bredbandsabonnemang med en hastighet om minst 100Mbit/s."

Detta är en sanning med modifikationer. Här i Jämtland är siffran för fiberanslutning 34 procent och endast 38 procent har en hastighet över 50 Mbit/s (PTS Bredbandskarta).

Dessutom begränsar sig utbyggnaden till tätorter, vilket innebär att endast Östersunds tätort kan visa siffror som motsvarar Anna-Karin Hatts påstående. Resten av länets kommuner ligger på ca 10 procent.

Det är knappast så att Centren driver en landsbygds- eller glesbygdspolitik vad gäller bredbandsutbyggnad, om man inte tycker att Östersunds tätort är landsbygd.

Anna-Karin Hatt jämför även den moderna bredbandsutbyggnaden med vägbygge i byarna för 100 år sedan. Men vi talar inte om grusväger mellan gårdarna, utom om IT-samhällets motorvägar och de borde byggas utifrån sina egna förutsättningar.

Centrens utspel är lätt genomskådat som valfläsk.

Anna-Karin Hatt! Vi vill ha fiber i byarna, så sluta leka politik med den viktigaste infrastruktursatsning detta århundrade och se till att alla hushåll i Sverige får ansluta sig snarast möjligt till fiber till en rimlig kostnad.

DB, Hackås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel