Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi vill ha jämställdhet överallt"

Med jämna mellanrum har reggaeklubben Ba-Baluns hållits i Östersund. På lördag är det dags igen då Göteborgsduon Serengeti spelar.

2006 träffades Stina Göransson och Liza Mukasa första gången. De spelade då tillsammans med Kapten Röd och blev vänner.

– Vi kände att vi ville göra något tillsammans, dels för att det skulle vara kul och dels för att det inte är så många kvinnor som sysslar med reggae och dancehall, berättar Stina Göransson.

2008 gjorde de sin första låt och förstod att de hade något på gång – Serengeti föddes.

– Vi spelade med olika konstellationer, men efter ett tag kände vi att vi ville ha en egen dj och hittade Lady Louise.

Debutalbumet "Standing Steady" släpptes 2010.

– Efter det spelade vi oavbrutet, mest utomlands i Europa, men även på Jamaica. Vi valde att skriva texterna på engelska just för att ta oss utomlands, säger Stina Göransson.

Förutom att skriva och spela musik jobbar Serengeti med att lyfta fram kvinnor. Det sker i form av olika workshops och läger.

– Popkollo har vi jobbat med på olika sätt. Vi håller även workshops i låtskriveri, beatmaking, och i att tro på sig själv, säger Stina Göransson.

– Kvinnor lyfts fram genom våra texter och vi väljer alltid att samarbeta med kvinnor.

Under spelningarna efter att andra skivan "Rebellious Hearts" släpptes har Serengeti haft livebandet Empress Union Band på scenen.

– Bandet består enbart av kvinnor eftersom vi vill lyfta fram kvinnliga musiker och påverka musikbranschen. Det är oftast män man ser på scenerna. Vi vill ha jämställdhet överallt, menar Stina Göransson.

Till Östersund kommer dock Serengeti utan dj och band.

– Vi kommer att bjuda på mycket sväng och goda vibbar. Det blir alltid mycket interaktion med publiken. Vi kommer att ta in en dj från Östersund som får spela med oss under kvällen, säger Stina Göransson.

Hon tycker att scenen för reggae och dancehall har blivit mycket större i Sverige de senaste åren.

– Vi var en gräsrotsrörelse för tio, femton år sedan. Men nu får reggaen mer uppmärksamhet, mycket tack vare Kapten Röd. Vi har bra budskap i vår musik, mycket annat som spelas på radion är bara skit.

Lördag 30 november 21.00 Klubb Ba-Baluns med Serengeti på Storsjöteatern.