Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill ha svar om skolorna

debatt Hösten 2014 ska Ope Skola läggas ned och senaredelen vid Ängsmogården flyttas till Torvallaskolan. Någon egentlig dialog med berörda barn- och föräldrar har inte ägt rum före beslut.

Vid en informationsträff vid Ängsmogården i september krävdes ett svar på varför kommunen ändrat inställning från hösten 2012, då det var aktuellt med förändringar av Fjällängsskolan och Torvallaskolan.

Vid samma tidpunkt förklarade kommunen vidare att 1–9 skolan vid Ängsmogården ska bevaras. Svaret blev: "Vi har ändrat ståndpunkt". Ingen ytterligare förklaring, vilket innebär att kommunen egentligen säger: Vi gör som vi vill.

En ledamot i barn- och utbildningsnämnden har förklarat att beslutet syftar till att rädda Torvalla centrum eftersom bland annat hälsocentralen tappat sin läkare. Detta senare beslut står den politiska ledningen (S och V) i landstinget bakom.

När höstterminen 2013 startade fanns 85 elever vid senaredelen vid Ängsmogården. Efter skolbeslutet har redan 10 elever flyttat till annan skola och 15 elever har förklarat att de byter till annan skola än Torvallaskolan hösten 2014. Sammantaget innebär detta att cirka 30 procent av senaredelens elever flyttar till en skola utanför Torvalla.

Av Ope skolas elever i årskurs 5 har många förklarat att de kommer välja en annan skola än Torvallaskolan i årskurs 6.

Vi är många som nu vill ha en förklaring till skolbeslutet.

1. Vilken är huvudorsaken? Vi kan inte acceptera en "avvisande" förklaring som "ändrat ståndpunkt".

2. Varför infordras en risk- och konsekvensanalys av föräldrarådet vid Ängsmon efter beslut? I alla andra beslutsprocesser görs denna analys före beslut.

3. Är avsikten med beslutet att kommunens befolkningsmässigt största stadsdel ska ha avsevärt färre elever i skolor belägna i stadsdelen?

4. När skolfrågan diskuterades i kommunfullmäktige lovades under allmänhetens frågestund att transporter från Ope-området till Torvallaskolan skulle ordnas. Hur ser den preliminära tidtabellen ut för transporter Optand-Ope Skola-Opebacken-Ängsmon-Torvalla centrum?

Elever i årskurs 8 vid Ängsmogården har sedan cirka två år tillbaka sparat pengar till en gemensam klassresa efter 9:an. Skolbeslutet medför att klassen splittras och man har tyvärr tvingats skrinlägga sina planer på en klassresa och "upplösa" klasskassan. Drömmen om klassresan har krossats. Vad säger ni politiker till dessa elever?

Bengt Bengtsson

Ängsmon