Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Via mötesplatsen kommer fler se att Oviken är drömplatsen att bo på

Marcus Byman, 21 år, är ÖP:s Slutgnälltstipendiat.

Han är spindeln i det nät som just nu vävs kring utveckling i Oviken. Och han har med sin ideella kraft fått liv i juvelen Fröjdholmen.

– Jag hade tänkt sticka direkt efter skolan för att plugga. Men det är ingen utmaning. Men att ta sig an landsbygdsutveckling, vilken utmaning är inte det?
Se tv-inslaget med Marcus i toppen av artikeln.

Möter du mycket gnäll?

– Nej, i Oviken är det väldigt lite gnäll. De senaste åren har det bara varit positiva budskap. Skolan i Myrviken får högt betyg, folk vill flytta hit, skolmaten är bra och Bergs kommun var den enda kommunen i länet som hade positiv befolkningsutveckling i vårens SCB-statistik, säger Marcus Byman.

Vad får dig att gnälla?

– Ibland skulle det vara roligt om fler kom automatiskt och hjälpte till när man ska göra något ideellt. Och jag kan känna mig gnällig på den svenska avundsjukan, speciellt på landsbygden kan det bli kamp mellan byar i stället för utveckling.

Du har ju jobbat ideellt i flera år med att få fart på Fröjdholmen, festplatsernas festplats som efter flera år med underskott nu med egna medel kan investera. Vilket jobb är roligast av allt, du gör ju allt från att städa toaletter till att boka dansband?

– När man plockar ihop efter en danskväll och folk kommer fram med tårar i ögonen och tackar. Vi har fått en helt annan publik nu, inte bara lokalbefolkningen. Det kommer folk från Sundsvall, Umeå och Ö-vik för att dansa. Då blir det bättre stämning. När vi hade Jannez 13 augusti kom 1 300 personer och löste in sig. Det behövdes p-vakter, och folk sa att det var som på den ”goda tiden”.

Hur känns det för dig när folk säger att det var mer folk och fart förr?

– Det sporrar. Det betyder att det inte är omöjligt att det blir så igen. Ingen kan bevisa att det inte går.

Många ungdomar flyttar så fort de får chansen när skolan är slut. Hur tänkte du?

– Det var det första jag tänkte också. Men det är ingen utmaning att flytta, jo, om man ska bli marinbiolog då måste man flytta, men inte att flytta bara för sakens egen skull, för statusens skull. Och jag hade en roll att spela här i samhället. Det vill jag förmedla till andra, speciellt unga, att det går att påverka. Dessutom; det fanns inget bygdeutvecklingsprogram.

Utveckling sägs komma ur mångfald och ur en öppet och tolerant inställning mot främmande och nykomlingar. Hur väl passar det in på Oviken?

– Bra. Oftast är det personer utifrån som har driv. De behövs. De är inte sena att engagera sig. Sedan finns alltid folk som är inhemska och ska kommentera andra.

Vad behövs för inflyttning i Oviken?

– Bostäder och nyföretagande. Det finns exempelvis skisser på att bygga bostäder här vid Fröjdholmen där Sandnäset Sjöstad kanske kan bli en förebild. Det fattas lägenheter också. Jag skulle vilja bo i en, men det finns inga lediga.

Du har organiserat insamlingen av startkapitalet till Mötesplats Oviken, bowling- och allaktivitetshallen som planeras vid skolan i Myrviken. Ni har knackat dörr i hela bygden och fått in 1 miljon kronor. Vad skulle du vilja hända i hallen?

– Evenemang, och jag kommer att bowla där, men jag vill att det blir den mötesplatsen som titeln berättar också.

Ni har fått så gott som total uppslutning kring hallen. Vad tror du bristen på glädje inför bygget av hockeyarenan i Östersund beror på?

– Att inte tillräckligt många känner att de berörs av konceptet. Att många tycker att den ska byggas i centrum förstår jag inte. I min vision är Östersund mycket större än nu, och då kommer arenan att sugas in i centrum. Sedan kanske slakteritomten åter är ett bra läge, men jag tror det blir kanon oavsett hur det slutgiltiga beslutet ser ut.

Hur kändes det när du förstod att du fick Slutgnällsstipendiet?

– Jag har nog inte förstått det än. Jag fick googla för att kolla om det var sant, om det fanns ett sådant stipendium.

Du får 30 000 kronor för att resa och inspireras av landsbygdsutveckling. Vart går resan?

– Jag skulle vilja resa någonstans där det finns kreativa sätt att se på samhällsproblem. Jag har ju inte hunnit resa någonstans. Mina kompisar har varit i Asien och på andra ställen. Jag är intresserad av hur man löser samhällsproblem där det finns fattigdom. Det vi håller på med är egentligen i-landsproblem. Andra funderar över hur de ska få tag på vatten.

Du tror att Oviken blir ett toppenställe om fem år. Varför då?

– Därför att vi går mot strömmen i hela Jämtland och utvecklas till att bli en plats för olika slags människor. När Mötesplats Oviken finns kommer fler än jag att upptäcka att Oviken är drömplatsen att bo på.

Slutgnällt! var ÖP:s satsning för en konkret framtidsdebatt. Där lyftes de viktigaste framtidsfrågorna för Östersund.
OP.se/nyheter/slutgnallt kan du fortfarande läsa artiklar och kommentarer – och själv vara med och påverka.