Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vikarie slog larm när barn på dagis bestraffades

Barnen på dagis­avdelningen bestraffades av sina­ fröknar. En vikarie slog larm.
– Det har även handlat om trakasserier och kränkning. Det känns i hjärtat när man får reda på att han har haft ett helvete, säger en pappa.

Det var på ett planeringsmöte på skolan som en vikarie på en förskoleavdelning inte längre kunde vara tyst.

Hon berättade att det förekom arbetsmetoder som inte hörde hemma på en förskola. Bland annat användes det bestraffningar när barnen gjorde fel.

har flera möten med föräldrarna hållits.

– Jag har gråtit så oerhört mycket under den här tiden. Min son har legat och skrikit och verkligen inte velat gå till dagis. Det känns fruktansvärt att nu veta vad man har lämnat honom till, säger en mamma.

– Man vet ju inte om mitt barn kommer att få men av det här senare i livet. Det har ju inte bara handlat om bestraffningar. Personalen har även kränkt och trakasserat vissa barn, säger en annan förälder.

– Det är saker som de sagt till barnen och som de sagt över deras huvuden. Jag vill inte gå in på exakt vad de har sagt. Men jag kan säga att det är allvarliga saker det handlar om. Men det kanske du förstår när det har gått så här långt.

Vad de påstådda trakasserierna och kränkningarna handlat om ville ingen gå in på ett krismöte i tisdags.

– Skolledningen har sagt att föräldrarna ska ha enskilda samtal med lärare och ansvariga. De vågade inte berätta på mötet inför alla vad de har sagt. Det var riktigt svagt, säger en förälder.

bestraffningarna så har det bland annat funnits en stol i kapprummet där det barn som gjort fel skulle sitta ensam och skämmas. ”Skamvrån” är en metod som lärarna använts sig av under en lång tid. Det är något som lärarna också erkänt inför föräldrarna.

Nu har föräldrarna blivit lovade att personalen ska omplaceras och fram till dess får de inte jobba ensamma med barnen. Skolan kommer att ta in extra personal.

– Helst hade man ju velat att de inte skulle ha hand om barn alls. Men jag vill verkligen säga att vikarien som larmade är vår hjälte. Det var tufft av henne att våga stå upp, säger en mamma.

har på föräldramötena berättat att hon har fått reda på att det förekommit arbetsmetoder som inte var förenliga med det uppdrag förskolan har. Dessutom hade hon sett bestraffningen med ”stolen” redan 2006.

– Jag såg ett barn sitta på en stol och det tog jag avstånd ifrån. Sedan dess har jag inte sett det, säger hon till ÖP.

– Personalen förklarade att barnet satt där för att det hade gjort något.

– Jag pratade med personalen och sa att det inte fick förekomma.

Rektorn säger att hon sedan dess varken sett något sådant eller hört talas om att det förekommer. Hon säger att hon räknat med att personalen slutat med det.

– Ja, självklart.

Det som kom fram på planeringsmötet, som föräldrar beskrivit som trakasserier och kränkningar, hade rektorn inte hört talas om tidigare. Det är heller ingenting som hon har märkt när hon besökt den aktuella avdelningen.

– Det är helt oacceptabelt och jag har tagit väldigt illa vid mig.

Sedan dess har ledningen informerat föräldrarna om situationen och man har haft samtal med personalen.

– Vi har tagit tag i det.

enligt rektorn ingenting att göra med de arbetsmetoder som förekommit på förskolan.

– Vi hade påbörjat ett förändringsarbete långt innan det här uppdagades. Det är ett flerårigt arbete, ingenting som vi har börjat med nu, säger rektorn.