Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vikariestopp i Åre

För att spara pengar införde Åre kommun vikariestopp. Hur mycket skolorna sparade på det här går inte att visa.

Annons

– Det är pressande för personalen när man vet att man inte får ta in vikarier, säger kommunals ombud.

I slutet av förra året införde barn- och utbildningsnämnden vikariestopp. Beslutet togs för att nämnden såg att det inte gick att hålla budgeten. Om åtgärden ledde till lärarlösa lektioner eller inte kan inte förvaltningschefen Lena Modigh Larsson svara på. Hon tror att lärarna hjälptes åt och hoppade in för varandra.

– Jag har inte hört att det varit några stora problem.

Vikariestoppet gäller inte längre. Men trots att skolorna numera får ta in vikarier tas det inte alltid in någon extra när en lärare är sjuk. Anledningen till det är att det inte finns en enda krona avsatt till vikarier i budgeten.

– Vi har inte överhuvudtaget budgeterat för vikarier, säger förvaltningschefen.

Kommunals ombud Linda Haugskott menar att nollbudget för vikarier sätter stor press på personalen inom skola och förskola. Återhållsamhet inom skolorna råder dessutom fortfarande.

När någon lärare har frånvaro måste övrig personal försöka pussla ihop det så gott det går. Om kommunen sätter in vikarier blir det minus i budgeten. Men i vissa fall måste ändå vikarier sättas in för att inte kommunen ska bryta mot arbetsmiljölagar och andra regler, menar Linda Haugskott.

Trots nollbudget för vikarier flyter det ändå på i skolorna, menar Haugskott. Lärarna ställer upp för varandra.

– Men det går inte att jobba så långsiktigt. Det är klart att det drabbar barnen.

Förutom stopp för vikarier införde nämnden även ett köpstopp.